Ekonomija     | 17.03.2020. 13:26 |

U Brčkom rasprava o mjerama za ublažavanje posljedica širenja koronavirusa

FENA Edin Jašarević

BRČKO, 17. marta (FENA) - Šef Odjeljenja za privredni razvoj, sport i kulturu Pero Gudeljević, sa predstavnicima Privredne komore i Udruženja poslodavaca Brčko Distrikta BiH razgovarao je danas o uticaju širenjem koronavirusa na privredni sektor.

Gudeljević je na pres-konferenciji naglasio kako se ubrzano traže moguće mjere za ublažavanje posljedica koje će se odraziti na privredu Brčko Distrikta BiH.

-Tražili smo načine kako spriječiti davanje otkaza radnicima, a s druge strane kako ne ući u zahvatanja iz budžeta Brčko Distrikta koja bi dovela do ugrožavanja javnih serevisa. S tim u vezi, raspravljali smo o dvije moguće mjere. Prva podrazumijeva da se od Uprave za indirektno oporezivanje zatraži odgoda plaćanja PDV-a kako bi privredni subjekti mogli lakše prevazići novonastalu situaciju, a druga mogućnost se odnosi na predstavnike banaka u BiH u smislu reprogramiranja kredita, kako za privredne subjekte, tako i za građane BiH - kazao je Gudeljević.

Mjere koje institucije Brčko Distrikta također mogu poduzeti odnose se, pojasnio je, na odgodu plaćanja određenih poreskih obaveza privrednih subjekata, te preusmjeravanje određenih sredstava iz budžeta namijenjenih za poticaje preduzeća u funkciju rješavanja trenutnih problema u privredi.

Direktor Direkcije za finansije Mato Lučić kazao je da je u cilju prevazilaženja trenutne situacije ova direkcija donijela odluku da produži rok podnošenja poreznih prijava za pravne osobe za 15 dana.

Socijalna davanja će, kako je istakao, biti redovno isplaćivana u narednom periodu, kao i sva potraživanja privrednika upućena prema trezoru Brčko Distrikta BiH.

Predsjednik Udruženja logističara Brčko Distrikta BiH Jovo Ilić izjavio je da je neophodno osigurati snabdijevanje sirovinama proizvodnih firmi jer će se samo na taj način zaštititi radna mjesta.

Transport roba i privredni tokovi se, navodi, moraju sačuvati.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Anketirani privrednici u TK opće stanje poslovanja u 2023. ocijenili prosječnim

Troškovi za zaštitu okoliša u 2022. godini iznosili 0,61 posto BDP-a i povećani su za 17,4 posto

Ministarstvo privrede KS potpisalo ugovore, 200.000 KM za podršku organizaciji poslovnih sajmova

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana