Bosna i Hercegovina     | 17.03.2020. 13:11 |

Vijeće ministara BiH proglasilo stanje nesreće u BiH zbog pandemije koronavirusa

FENA Senka Trgovčević

SARAJEVO, 17. marta (FENA) - Vijeće ministara Bosne i Hercegovine danas je na vanrednoj sjednici donijelo odluku da se u Bosni i Hercegovini proglasi stanje prirodne ili druge nesreće izazvane pandemijom koronavirusa - izjavio je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija.

Odluka je donesena u skladu s Okvirnim zakonom o zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća u BiH, po kojem će se također aktivirati Koordinaciono tijelo BiH za zaštitu i spašavanje kojim će predsjedavati Fahrudin Radončić.

Na ovaj način pojednostavile su se procedure te pomoglo da se BiH efikasnije nosi s aktuelnom situacijom u vezi koronavirusa, a nakon što su jučer entitetske vlade proglasile vanrednu situaciju (Republike Srpska) i stanje nesreće (Federacija BiH).

- Nalazimo se na samom početku borbe u vezi koronavirusa, te pozivamo sve građane da djeluju u skladu s preporukama zdravstvenih institucija - poručio je Tegeltija dodajući da će najveći izazov biti izgradnja šatorskih naselja na graničnim prijelazima.  

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Sjednica Predstavničkog doma PFBiH još uvijek traje, razmatra se sigurnosna situacija u FBiH

Nastavljena deseta redovna sjednica Predstavničkog doma Federalnog parlamenta

Vlada HNŽ-a usvojila Program rada za 2024. i imenovala ravnatelja ZZO-a HNŽ-a

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta