Svijet     | 17.03.2020. 13:50 |

Adnan Zurfi nominiran za novog iračkog premijera

FENA Internet

BAGDAD, 17. marta (FENA) - Irački predsjednik u utorak je imenovao bivšeg guvernera grada Nadžafa, Adnana Zurfija, za novog premijera, zaduženog da vodi zemlju pogođenu uličnim protestima, vojnim nemirima i sada pandemijom koronavirusa.

Imenovanje je uslijedilo nakon što su dvije rakete pogodile iračku vojnu bazu u kojoj su smješteni pripadnici koalicije pod američkim vodstvom i NATO vojnici, u trećem takvom napadu u sedmicu dana, ne izazivajući žrtve, saopćili su vojni zvaničnici.

Poslanik Zurfi (54), bivši je guverner šiitskog svetog grada Nadžafa i svojevremeno je bio član stranke Dawa, dugogodišnje opozicione strane bivšem čelniku Saddamu Husseinu koji je svrgnut u invaziji pod američkim vodstvom u 2003.

Predsjednik Barham Saleh saopćio je da je nominirao Zurfija kao nasljednika odlazećeg premijera Abdela Mahdija, koji je podnio ostavku u decembru prošle godine, u vrijeme kada je Irak bio suočen s valom protesta protiv vlade bez presedana, prenosi AFP.

Zurfi, član koalicije Nasr predvođene bivšim premijerom Haiderom al-Abadijem, sada ima 30 dana da sastavi vladu, koju potom mora potvrditi parlament.

Njegova nominacija dolazi u posebno turbulentno vrijeme za Irak, koji je uzdrman skoro šestomjesečnim uličnim protestima, padom cijena nafte, epidemijom koronavirusa i obnovljenim raketnim napadima za koje Washington optužuje proiranske snage.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Iran ocijenio rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a o Gazi kao pozitivan, ali nedovoljan korak

Osuđene razmjere kršenja ljudskih prava u Iranu

Iran upozorio na 'humanitarnu krizu bez presedana' u Pojasu Gaze

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom