Svijet     | 17.03.2020. 15:20 |

Izvještaj UN-a o Sudanu poziva na uspostavu političke misije u Darfuru

FENA Internet

NEW YORK,  17. marta  (FENA) -Zajednički izvještaj Ujedinjenih nacija i Afričke unije o Sudanu i Darfuru poziva na uspostavu političke misije u Darfuru koja bi naslijedila mirovne operacije u toj zemlji, pojačavajući strahovanja grupa za ljudska prava da bi civili mogli izgubiti svaku zaštitu.

Vijeće sigurnosti UN-a sastat će se 26. marta kako bi odlučilo da li da povuče do kraja oktobra oko 7.800 vojnika, poznatih kao "plavi šljemovi" iz zajedničke misije UN-a i AU u Darfuru (UNAMID).

Prvobitno je planirano da vijeće raspravlja o tom pitanju u srijedu, ali je sjednica odgođena zbog briga oko epidemije koronavirusa.

 - U Darfuru su oružani sukobi među grupama u opadanju, ali temeljni pokretači sukoba ostaju neriješeni i pojačavaju međusobne napetosti - navodi se u izvještaju.

Zaštita civila odgovornost je Sudana, naglašavaju UN.

- Mehanizam uveden nakon UNAMID-a mogao bi pružati savjetodavnu i podršku na gradnji državnih kapaciteta, ali ako je mandat za fizičku zaštitu civila nephodan, i to bi zahtijevalo veoma značajan razmještaj, u skladu s obimom regije operacija - dodaje se u izvještaju.

Bez takvog mandata, "mehanizam nakon UNAMID-a ne bi bio u poziciji da pruža takvu zaštitu, i stoga se ne bi trebalo to očekivati od njega", pojašnjava UN u izvještaju.

Kada je posljednji mandat UNAMID-a istekao krajem oktobra prošle godine, Vijeće sigurnosti jednoglasno je produžilo njegovu misiju za godinu dana s nepromijenjenim brojem osoblja do kraja marta 2020.

Zajedničke mirovne snage UNAMID razmještene su u Darfuru, u zapadnom Sudanu, od 2017. i one su brojale oko 16.000 ljudi.

Sudeći prema podacima UN-a, sukob u Darfuru između sudanskih snaga i etničkih manjinskih pobunjenika koji se smatraju marginaliziranim od centralne vlade, rezultirao je s oko 300.000 ubijenih i više od  2,5 miliona raseljenih ljudi od 2003., prenosi AFP.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

ILO: Ilegalni pofiti od prisilnog rada porasli na 'opscenih' 236 milijardi dolara godišnje

Francuska sredinom aprila organizira ministarski sastanak za pomoć Sudanu

UNICEF upozorava da bi deseci hiljada djece u Sudanu mogli umrijeti od pothranjenosti

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!