Bosna i Hercegovina     | 17.03.2020. 14:52 |

Vlada HNŽ-a preporučila ograničavanje radnog vremena (VIDEO)

FENA Nina Maslo

MOSTAR, 17. ožujka (FENA) - Vlada Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) donijela je u utorak odluku o proglašenju stanja nepogode uzorkovane pojavom koronavirusa te preporučila ograničavanje radnog vremena ugostiteljskih objekata u HNŽ-u do 18 sati.

- Sukladno odluci o proglašenju nepogode aktivira se Stožer Civilne zaštite, kao i stožeri jedinica lokalne samouprave, a Vlada je dala zaduženje Stožeru Civilne zaštite da stavi na raspolaganje sve zalihe opreme, materijalno-tehničkih sredstava te da u sklopu svojih ovlasti kontinuirano prati i analizira stanje vezano za pojavu koronavirusa na području naše županije i o tome izvješćuje Vladu najmanje jedanput dnevno - kazao je glasnogovornik Vlade HNŽ-a Pero Pavlović.

Vlada je na izvanrednoj sjednici prihvatila i niz preporuka u svezi s postupanjem poslodavaca i radnika s ciljem sprečavanja širenja bolesti izazvane koronavirusom, a koje je predložio Krizni stožer Ministarstva zdravstva HNŽ-a.

- Mjerodavne institucije, gradske, općinske i županijske, svaka u sklopu svojih ovlasti obvezne su žurno donijeti privremene mjere ograničavanja rada najkasnije do 18 sati a ova mjera se donosi na trajanje od 15 dana. Tu podrazumijevamo ugostiteljske objekte svih kategorija, noćne i disko klubove, kladionice, tržne centre, kino-dvorane, kazališta, muzeje, knjižnice, čitaonice, kao i rad uslužnih djelatnosti, frizera, kozmetičara, brijača, pedikera i drugih u kojima se ostvaruju bliži kontakti s klijentima, osim u objektima u kojima se prodaju prehrambeni proizvodi, dostavlja hrana i slično - kazao je Pavlović.

Također, kako je dodao, osnovat će se Županijski tim za uzimanje uzoraka, a Krizni stožer Županijskog ministartva zdravstva će pripremiti potrebni plan djelovanja tog tima.

- To će omogućiti da možemo što prije doći do ljudi koji su eventualno nositelji virusa - pojasnio je Pavlović.

Osim toga, telefonski broj Operativnog centra Civilne zaštite "121" na raspolaganju je 24 sata dnevno za primanje poziva i prijava građana vezano za covic- 19.

- Na ovaj broj se mogu prijaviti svi neodgovorni građani koji ne poštuju odluku o samoizolaciji ili oni su se vratili na prostor naše županije iz neke od zemalja koje su žarište koronavirusa, a nisu se javili da bi im se odredila samoizolacija - ustvrdio je Pavlović.

Pod zdravstvenim nadzorom u Hercegovačko-neretvanskoj županiji trenutno je 176 osoba kojima su rješenja o nadzoru izdali sanitarni inspektori. To nije konačan broj s obzirom da državljanima BiH koji ulaze u zemlju rješenja od nadzoru izdaju i sanitarni inspektori na samim graničnim prijelazima.

Na današnjoj sjednici Vlada HNŽ-a razmatrala je mjere, zaključke i preporuke koje se poduzimaju u vezi s epidemijom novog koronavirusa covid-19.

Pogledajte http://www.fena.ba/video/4145

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1dH0vClb1Bg_OuyM-Dow2ZZd16GFl5Qj4?usp=sharing

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Vlada HNŽ-a o sastanku s prosvjetarima: Nema prostora za preuzimanje dodatnih financijskih obaveza

Vlada HNŽ: Upravi za ceste HNŽ-a 20,8 milijuna KM za regionalne prometnice

Vlada HNŽ-a dobila potporu u procesu osnivanja Ureda za razvojno planiranje i EU integracije

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana