Bosna i Hercegovina     | 17.03.2020. 15:13 |

Najavljeno brzo formiranje šatorskog naselja na Lipi i izmještanje migranata

FENA Muhamed Sadiković

BIHAĆ, 17. marta (FENA) - Na današnjem sastanku Kriznog štaba za prevenciju i praćenje koronavirusa u Unsko-sanskom kantonu (USK) najavljeno je postavljanje šatorskog naselja na lokalitetu Lipa između Bihaća i Bosanskog Petrovca, te skorašnje izmještanje migranata koji trenutno borave na ulicama grada na Uni i u napuštenim objektima.

-Besmisleno je pričati o ograničavanju kretanja građana Bihaća i Unsko-sanskog kantona zbog prijetnje širenja koronavirusa, a da ne poduzimamo ništa s 2.000 migranata koji borave na ulicama i u napuštenim objektima. Već smo bili na Lipi i počeli s uređivanjem lokacije, s obzirom da je upravo kretanje migranata najrizičniji faktor eventualne ovdašnje epidemije - kazao je gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić.

Dodao je kako je određena lokacija bliža gradu, s mogućnošću priključivanja vode i struje.

-Ta bi lokacija trebala biti prihvatljivija donatorima i ja sam od jutros u kontaktu sa svim ljudima koji bi nam trebali pomoći. Tu mislim na ministra sigurnosti BiH, federalnog premijera, kao i na predstavnike Evropske unije, odnosno Međunarodne organizacije za migracije (IOM). Neophodna nam je njihova podrška, jer se tim ljudima moraju osigurati dostojni životni uslovi - istakao je Fazlić.

Pripreme za postavljanje šatorskog naselja na lokaciji Lipa, potvrdio je i ministar unutrašnjih poslova USK Nermin Kljajić.

-Imamo potvrdu da će vrlo brzo doći do postavljanja šatorskog naselja na Lipi, odnosno osiguranja potrebnih životnih uslova na toj lokaciji. Čim se stvore ti minimalni uslovi, Ministarstvo unutrašnjih poslova će organizirati akciju izmještanja svih migranata bez smještaja u Bihaću. Sve to možemo uraditi vrlo brzo - kazao je kantonalni ministar Kljajić.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Španska obalna straža spasila 124 migranta kod Kanarskih otoka

Više od 4.600 tražitelja azila stiglo u Britaniju u ovoj godini, novi problem za Sunaka

Rekordan broj tražilaca azila stigao u Britaniju

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo