Svijet     | 17.03.2020. 15:31 |

Iran privremeno oslobodio 85 hiljada zatvorenika

FENA Internet

TEHERAN, 17. marta (FENA) - Iran je privremeno oslobodio oko 85.000 zatvorenika, uključujući političke zatvorenike, kao odgovor na pandemiju koronavirusa, izjavio je u utorak glasnogovornik pravosuđa.

Broj smrtnih slučajeva u Iranu od koronavirusa porastao je na 988, a ukupno je 16.169 osoba potvrđeno da su zaraženi širom zemlje u jednoj od najgore pogođenih država izvan Kine, odakle je prvobitno potekao virus Covid-19.

- Do sada je oslobođeno oko 85.000 zatvorenika. Također smo u zatvorima preduzeli mjere predostrožnosti kako bismo zaustavili širenje zaraze - rekao je glasnogovornik pravosuđa Gholamhossein Esmaili, prenosi Reuters.

- Oko 50 posto njih bili su zatvorenici koji predstavljaju prijetnju nacionalnoj sigurnosti - odgovorio je kada je upitan da li su među njima oslobođeni i politički zatvorenici. Nije detaljnije objasnio kada će oslobođeni morati nazad u zatvor.

Iran je 9. marta kao odgovor na sprečavanje širenja virusa najavio oslobađanje 70.000 zatvorenika, ali nisu imali u vidu oslobađanje političkih zatvorenika.

Američki specijalni izvjestilac za ljudska prava u Iranu Javaid Rehman rekao je tada da je od Teherana tražio da privremeno oslobodi sve političke zatvorenike iz svojih prenapučenih zatvora s ciljem sprečavanja širenja koronavirusa.

Rehman je rekao da su oslobođeni samo oni koji su izdržavali kazne manje od pet godina, dok su zatvorenici koji službe kaznu za teža djela i oni povezani sa učestvovanjem u antivladinim protestima ostali u zatvoru.

Aktivisti za prava kažu da je Islamska Republika oslobodila najmanje desetak političkih zatvorenika u posljednjih nekoliko dana, ali da su najistaknutiji politički zatvorenici ostali u zatvoru.

Prije puštanja na slobodu 9. marta iranske vlasti su saopćile da imaju 189.500 ljudi u zatvoru, navodi se u izvještaju koji je Rehman podnio Vijeću za ljudska prava u januaru. Vjeruje se da to uključuju na stotine uhapšenih tokom ili nakon antivladinih protesta u novembru.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Iran umanjio značaj izraelskog napada, nije nagovijestio odmazdu

Eksplozije u Iranu, američki mediji izvještavaju o izraelskim udarima

EU priprema nove sankcije Iranu

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'