Bosna i Hercegovina     | 17.03.2020. 16:00 |

Iz štampe izišla knjiga 'Radio Zenica: 50 godina globalnog medija'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 17.marta (FENA) - Sarajevski novinar i publicist Raif Čehajić objavio  je knjigu „Radio Zenica: 50 godina globalnog medija“, povodom 50 godina postojanja i rada ovog medija, a koju je uredio Rajko Živković.

Knjiga u tri poglavlja donosi priču o razvoju radija .

Tako u poglavlju „Historijat“ autor daje prikaz izuma radioaparata sa pojavom prvih radiostanica u svijetu, regiji i  Bosni i Hercegovini,  u drugom pod nazivom "Osnivanje i razvoj Radio Zenice", prezentirana je  hronologija nastanka ovog medija, a u trećem - "Arhitektura sjećanja"  zabilježene su priče 14 radnika ove radiostanice .

 -Iz ove knjige čita se historija radija, ali se i uči o novinarstvu, kao profesiji koja se ne radi, nego se živi i o svim prijateljstvima i profesionalnoj saradnji koja se kroz življenje tog novinarstva rađa - zapisala je u recenziji prof. dr. Lejla Turčilo.

Recenzent novinar Zija Dizdarević  ukazuje na  entuzijazam koji je odlikovao ovu medijsku kuću ,  ukazujući i na činjenicu da je Radio Zenica bio „rasadište“ novinarskih kadrova, te da je od nekadašnjeg lokalnog postao globalni medij.

Knjiga ”Radio Zenica: 50 godina globalnog medija”, čija promocija bi trebala biti u Zenici u okviru (za sada prolongirane) kulturne manifestacije „Zeničko proljeće“,  je historiografski materijal, ”biografija” jednog medija i jednog vremena   i svojevrstan udžbenik o radijskom novinarstvu.

 

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo