Bosna i Hercegovina     | 17.03.2020. 15:42 |

U BPK Goražde sutra počinje konsultativna online nastava

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 17.marta (FENA) - Na području Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde sutra počinje konsultativna online nastava za učenike osnovnih i srednjih škola - potvrdio je kantonalni ministar za obrazovanje Arman Bešlija.

Po njegovim riječima, to je dogovoreno na sastanku s direktorima osnovnih i srednjih škola i predstavnicima sindikata.

-Učenici sa područja BPK Goražde od sutra će nastojati da nadoknade propušteno gradivo, te će tokom nepredviđene pauze uzrokovane koronavirusom putem neke od društvenih mreža  komunicirati sa nastavnicima, obavljati konsultacije i rješavati zadatke - kazao je Bešlija.

Dodao je da će konsultativna nastava biti realizovana putem informaciono-komunikacijskih tehnologija.

- Došli smo do zajedničke ideje i sve škole su dobile zadatke da pripreme instruktivnu nastavu i putem online mreža prenose instrukcije roditeljima i učenicima. Ovo je eksperimentalni period da prebrodimo ovu situaciju i želimo da učenicima damo zadatke i gradivo kako bi mogli učiti od kuće - istakao je on.

Resorni ministar naglasio je da se na ovaj način nastoji ublažiti situacija izazvana koronavirusom.

- Po okončanju ove situacije morali bi mnogo više nadoknaditi nastavu, a ovako smo dali mogućnost da nastavnici organizuju svoje radno vrijeme i pri tome da i učenici nauče nešto. Učenicima koji nemaju pristup internetu ili potrebnu opremu, materijali će se dostavljati na kućnu adresu, a prema analizama koje su uradile škole, broj tih učenika nije veliki - precizirao je Bešlija. 

Naveo je da je način rada prosvjetnih radnika sa učenicima preciziran posebnim uputstvom u kojem je jasno opisan način vođenja dnevnika i data mogućnost nastavnicima da rade od kuće jer se u skladu sa naredbama ne smiju okupljati u velikom broju.

-Sve je do direktora da organizuju radno vrijeme i realizuju plan i program, da prebrodimo ovu kriznu situaciju – istakao je resorni ministar.  

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Objavljena preliminarna lista korisnika stipendija u BPK Goražde

Počela pripremna nastava za 370 mališana na području Brčko distrikta

Crna Gora: Redovita nastava nakon trodnevnog štrajka

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'