Bosna i Hercegovina     | 17.03.2020. 16:38 |

Šeranić: Očekujemo da će se povećati broj oboljelih od koronavirusa

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 17.marta (FENA) – Očekuje se da će u Republici Srpskoj (RS) u narednim danima doći do povećanja broja osoba zaraženih koronavirusom – rekao je danas entitetski ministar zdravlja Alen Šeranić.

- Bitno je da adekvatno ispratimo te osobe i da se zadržimo na onome što je do sada i bilo, a to je da su osobe sa blagim simptomima i da nema pogoršanja zdravstvenog stanja – rekao je Šeranić, nakon sjednice Štaba RS-a za vanredne situacije.

Čekaju se, dodao je, rezultati testiranja za 53 osobe.

Trenutno je u tom bh. entitetu koronavirus potvrđen kod 20 osoba, koji se, kako je naveo, dobro osjećaju i imaju blage simptome, ali je povećan broj osoba u zdravstvenom nadzoru i trenutno iznosi 4.864.

Šeranić ističe da se to očekivalo, imajući u vidu mjere koje su preduzete i na bh.granici, gdje građani dobijaju rješenje o samoizolaciji ili se sami javljaju.

Najviše osoba koje su pod zdravstvenim nadzorom je u Banjoj Luci (843), zatim Prnjavoru (373), Bijeljini (370), Doboju (347), Laktašima (241), Derventi (225), Tesliću (153), Modriči i Čelincu po 122, a Gradišci 108 osoba.

Pod zdavstvenim nadzorom više nije njih 216.

Štab je razmatrao regulisanje prethodnih narebi, između ostalog i o one o zabrani rada ugostiteljskih objekata, jednako u svim lokalnim zajednicama u RS, uz moguće i restriktivnije mjere.

Entitetska vlada uvela je jučer vanrednu situaciju u RS-u.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

U Republici Srpskoj u februaru 31,6 hiljada turista, 1,2 posto manje u odnosu na februar 2023.

Nastavljeno obilježavanje 'dana RS' koji je Ustavni sud proglasio neustavnim

Lendo: Obilježavanjem 9. januara vlast RS-a slavi najteža krivična djela

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'