Svijet     | 17.03.2020. 18:17 |

Indija zatvorila Taj Mahal iz straha od širenja koronavirusa

FENA Internet

NEW DELHI,  17. marta (FENA) – Indija je u utorak zatvorila čuveni hram Taj Mahal i druge slavne spomenike u toj južnoazijskoj zemlji zbog pandemije koronavirusa.

Zvaničnici ministarstva turizma saopćili su da deseci hiljada ljudi obilaze "spomenik s ljubavlju" i da je njegovo privremeno zatvaranje od ključnog značaja.

Zapanjujući hram izgrađen od bijelog mramora, smješten u sjevernom gradu Agra, najčuvenija je indijska turistička destinacija i procjenjuje se da ima između sedam i osam miliona posjetilaca svake godine.

Za najmanje 143 indijska spomenika, među kojima je i Taj Mahal, kao i muzeja širom Indije, naređeno je zatvaranje do 31. marta, saopćila je glasnogovornica ministarstva turizma Nanu Bhasin.

Ministar turizma i kulture Prahlad Singh Patel izjavio je da će odluka biti razmotrena nakon perioda zatvaranja nacionalnih spomenika.

Odluka je donesena u cilju zaustavljanja širenja koronavirusa. Moramo očuvati sigurnost naroda - kazala je Bhasin.

Indija je danas registrovala treći smrtni slučaj od koronavirusa u zapadnoj državi Maharashtra, saopćilo je savezno ministarstvo zdravstva. Šezdesettrogodišnji muškarac, koji se vratio kući iz Dubaija, preminuo je u bolnici u utorak ujutru, saopćio je državni ministar zdravstva Rajesh Tope.

Ta zemlja s 1,3 milijardi stanovnika ima do sada 126 potvrđenih slučajeva koronavirusa, od kojih su 22 strani državljani, prenosi dpa.

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Desetine pristalica opozicije privedeni na protestima u New Delhiju

Šef ukrajinske diplomatije Kuleba u posjeti Indiji iduće sedmice

Indija potpisuje ekonomski sporazum s grupom evropskih zemalja od 100 milijardi dolara

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo