Svijet     | 18.03.2020. 10:19 |

Kine ukida akreditive za nekoliko američkih novinara

FENA Internet

NEW YORK, 18. marta (FENA) - Kina ukida akreditive za nekoliko američkih novinara, čime je došlo do intenziviranja spora između dvije najveće svjetske ekonomije.

Zvanični Peking je objavio ove mjere u srijedu, navodeći da je to odgovor na američka ograničenja za kineske novinare, koja uključuju ukidanje akreditacija dopisnika New York Timesa , Wall Street Journala (WSJ) i Washington Posta. Akreditacije su  trebale da prestanu važiti krajem 2020. Godine, prenosi Reuters.

Ovaj potez Kine predstavlja žestoku eskalaciju spora do kojeg je došlo prošlog mjeseca kada su SAD primorale kineske državne medijske kompanije da se registruju na isti način kao strane ambasade.

Nakon toga je Peking ukinuo akreditive trojici dopisnika Wall Street Journala, među kojima su dvojica Amerikanaca i jedan Australac, nakon što je WSJ objavio kolumnu u kojoj je Kina nazvana "istinskim bolesnikom Azije".

Američka vlada je zatim smanjila broj kineskih novinara kojima je dopušteno da rade u Sjedinjenim Američkim Državama u četiri velike kineske državne medijske kuće na 100, od 160 koliko ih je bilo ranije. Kao razlog navode da je došlo do "sve intenzivnijieg sprečavanja" nezavisnog izvještavanja unutar Kine.

U ovom posljednjem potezu, kineske vlasti navode da spornim novinarima neće biti dozvoljeno da rade u kontinentalnoj Kini, Hong Kongu ili Makau, a svoje press kartice moraju predati u roku od 10 dana.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Kina upozorila SAD da ne gaze njene 'crvene linije'

Američki Senat odobrio zakon kojim bi TikTok mogao biti zabranjen u Americi

Američki Senat odobrio paket pomoći od 95 milijardi dolara za Ukrajinu, Izrael i Tajvan

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu