Bosna i Hercegovina     | 18.03.2020. 11:25 |

Čavara pozvao na krajnje odgovoran pristup mjerema suzbijanja koronavirusa

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 18. marta (FENA) - Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara uputio je poruku svim stanovnicima Federacije BiH i BiH u povodu stanja nesreće izazvanog širenjem virusa "COVID – 19".

Čavara ističe da je brzo širenje virusa korona u svijetu dovelo do vrlo ozbiljne situacije, koja obvezuje na krajnje odgovoran pristup svakog pojedinca, danas i u narednom vremenu, kako bi se virus što sporije mogao širiti i kako bi najugroženiji mogli dobiti odgovarajuću zdravstvenu skrb.

- Pozivam prvenstveno sve nositelje funkcija u Federaciji BiH na maksimalnu odgovornost u izvršavanju svojih mjerodavnosti jer je u ovakvim situacijama najvažnije funkcioniranje sustava države bez bilo kakvih devijacija i politikanstva i nenadležnog postupanja i donošenja odluka - poručio je Čavara.

Predsjednik FBiH ističe da je ovo stanje predviđeno Ustavom i zakonima i samo ih trebamo provesti.

- Svakog pojedinca pozivam na odgovorno ponašanje prema sebi i svom zdravlju, a posebno prema drugima jer svatko od nas može biti zaražen virusom i svatko od nas može ga prenijeti drugoj osobi. Zbog toga pozivam svakog stanovnika Federacije BiH i BiH da se pridržavaju mjera i uputa nadležnih institucija i preporuka kriznih stožera i zdravstvenih organizacija, kako bismo zajedno spriječili širenje virusa korona. Odgovorno ponašanje u ovom vremenu je u izravnoj vezi s veličinom negativnih posljedica nesreće koja nas je zahvatila - navodi Čavara.

Čestitao je i zahvalio uposlenicima institucija nadležnih za praćenje i provođenje aktivnosti na suzbijanju virusa korona, a posebice doktorima i svom medicinskom osoblju koji neumorno i hrabro rade svoj posao. 

- Gospodarstvenicima kojima je ugroženo poslovanje upućujem apel da ne otpuštaju radnike i zasigurno ćemo zajedno, mislim na institucije države i vas, naći načine konkretne potpore za očuvanje poduzeća i radnih mjesta - rekao je predsjednik FBiH.

Pozvao je predstavnike medija da informiraju o istinitim i provjerenim informacijama u svezi virusa korona, te da se suzdrže od senzacionalizma i objavljivanja netočnih i neprovjerenih informacija koje mogu izazvati nepotrebnu paniku.

- U ovim trenucima nema mjesta panici. Situacija jest ozbiljna, ali ako budemo odgovorni takva će i ostati i proći. Svim oboljelim želim brz oporavak - zaključio je Predsjednik Federacije BiH.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Dr. Prtljagović: Raste broj zaraženih koronavirusom, situacija zasad stabilna

Skočibušić o novom soju korone: Pratimo stanje, na snazi preventivne mjere

Zbog porasta slučajeva koronavirusa, SKB Mostar uveo restrikciju za posjete pojedinim odjelima

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo