Bosna i Hercegovina     | 18.03.2020. 12:09 |

Obuća: Građani da budu odgovorni i poštuju naredbe i preporuke

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 18. marta (FENA) - Vlada Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde usvojila je niz zaključaka i mjera s ciljem prevencije širenja koronavirusa na području tog kantona.

Premijerka BPK Aida Obuća ističe da je osim mjera koje se odnose na dezinfekciju svih javnih institucija, ustanova i objekata, sedmičnog pranja ulica, obezbjeđenja dezinfekcionih sredstva te kontrole lica koja su izolaciji, Vlada predložila mjere kojim će se suzbiti ili ublažiti nestašica prehrambenih i higijenskih proizvoda na tržištu kantona te zaštititi potrošači i poslovanje privrednih subjekata.

- Zavod za javno zdravstvo BPK-a Goražde zadužen je da izvrši dezinfekciju svih javnih institucija, ustanova i objekata. Data je i saglasnost ovoj ustanovi za dodatni angažman lica koja se nalaze na evidenciji Službe za zapošljavanje BPK-a – sanitarnih medicinskih tehničara, te saglasnost Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove za davanje ovlaštenja drugim inspektorima za vršenje poslova sanitarne i tržišne inspekcije - precizirala je Obuća.  

Ministarstvo za unutrašnje poslove BPK Goražde - Uprava policije u koordinaciji sa sanitarnom inspekcijom Kantonalne uprave za inspekcijske poslove zaduženo je da vrši dnevne kontrole poštivanja mjere o izolaciji rizičnih lica.

- Predloženo je da Kantonalni štab civilne zaštite donese mjeru da kantonalni MUP uspostavi punktove na ulazima u BPK Goražde, kako bi se vršila kontrola ulaska ljudi i roba na područje kantona, dok je Direkciji robnih rezervi BPK-a data saglasnost da u saradnji sa Kantonalnim štabom civilne zaštite obezbijedi dovoljne količine osnovnih životnih namirnica (brašno, ulje, so, šećer, konzerve), te higijenske potrepštine koje će se upotrebiti u slučaju poremećaja na tržištu BPK Goražde - pojasnila je Obuća.

Napomenula je da je Vlada BPK Goražde prihvatila prijedlog mjera Ministarstva za privredu prema kojima se razmotriti mogućnost smanjenja obaveza privrednim subjektima u skladu sa zakonskim i finansijskim mogućnostima, a na osnovu izvršene analize štetnih uticaja izazvanih koronavirusom na privredne subjekte u kantonu.

- Dosta je mjera, preporuka i zaključaka kojim se želi adekvatno odgovoriti na novonastalu situaciju. Vlada BPK Goražde će raditi u stalnom zasjedanju, tako da ukoliko to prilike zahtijevaju i epidemiološka situacija na našem terenu, mi ćemo u svakom slučaju pravovremeno reagovati i donijeti konkretne mjere, ali i preporuke kojim se prije svega želi ublažiti stanje izazvano koronavirusom. Preporuka građanima BPK Goražde je da prije svega budu savjesni, poštuju u potpunosti preporuke, ali i naredbe Kantonalnog štaba civilne zaštite. Ukoliko svi budemo surađivali, smatram da ne bi trebalo doći do štetnih posljedica - poručila je premijerka BPK Goražde.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Šefica bugarske diplomatije Marija Gabriel pristala na premijersku poziciju

Brnabić je očekivala osuđujuću presudu za ubojstvo Ćuruvije

Crikvenica: U Thalassotherapiu se vraćaju zaštitne maske

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'