Svijet     | 18.03.2020. 15:33 |

Grčka uvela nova ograničenja u migrantskim logorima zbog koronavirusa

FENA Internet

ATINA, 18. marta (FENA) - Grčko ministarstvo migracija u srijedu je objavilo nova ograničenja kretanja tražiocima azila u otočnom logorima kako bi suzbilo nove slučajeve koronavirusa i ubrzalo rad u novim smještajnim kapacitetima.

- Od danas, kretanje mještana otočnih logora bit će drastično smanjeno - navodi u izjavi za javnost ministar za migracije Notis Mitarachi.

Ministarstvo je saopćilo da će u narednih 30 dana kretanje mještana logora u obližnje lokalne zajednice biti ograničeno na "male grupe ljudi" između sedam sati ujutru i sedam sati navečer.

- Te grupe mogu uključivati samo jednu osobu po porodici - saopćilo je ministarstvo, dodajući da će se kretanje migranata odvijati u "kontroliranom" javnom prijevozu i regulirat će ga policija.

- Kada god bude moguće, njihovo snabdijevanje odvijat će se putem telefonskih narudžbi - saopćilo je ministarstvo.

Specijalizirani medicinski timovi razmješteni su u logore, a zone za izolaciju virusa mogu se stvoriti, navode grčke vlasti.

U utorak su vlasti saopćile da će pristup posjetilaca logorima biti zabranjen na dvije sedmice, izuzev za isključivo ovlašteno osoblje.

- Posjete (logorima) pojedinaca i organizacija prekinute su na najmanje 14 dana - saopćilo je ministarstvo za migracije, prenosi AFP.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Pretresi na 16 lokacija zbog organiziranog krijumčarenja migranata

U Grčkoj uhapšena 63 člana kriminale grupe zbog nasilja na sportskim terenima

Britanski parlament odobrio kontraverzni zakon o deportaciji migranata u Ruandu

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu