Bosna i Hercegovina     | 18.03.2020. 15:33 |

U HNŽ-u prekid rada ugostiteljskih objekata, zabranjeni svi javni skupovi

FENA Saopćenje

MOSTAR, 18. ožujka (FENA) - Stožer civilne zaštite Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) održao je u srijedu izvanrednu sjednicu u Mostaru na kojoj je doneseno niz zapovijedi i preporuka s ciljem sprječavanja širenja koronavirusa u HNŽ-u, a koje na snagu stupaju odmah i vrijede do 31. ožujka.

Zapovijeda se otkazivanje svih javnih skupova i drugih oblika okupljanja sukladno propisima o javnom okupljanju, kao i prekid pružanja usluga u ugostiteljskim objektima svih kategorija (restorani, pizzerije, slastičarnice, svi oblici fast-food usluga i slično), a od čega su izuzete usluge proizvodnje, prodaje i dostave hrane i higijenskih potrepština, rad pučkih kuhinja, pekarnica, proizvodnja i posluživanje hrane za goste hotela, uz obvezno poštivanje higijenskih i epidemioloških mjera zaštite.

Zapovijeda se i prekid rada u svim ugostiteljskim objektima tipa kafića, gostionica, barova, pubova, klubova, pivnica, vinoteka, diskoteka, noćnih klubova, kasina, nargila barova, kao i prekid rada svadbenih salona, a organiziranje pokopnih obreda mora se svesti isključivo na članove uže obitelji, bez organiziranja ispraćaja pokojnika ispred mrtvačnica.

S radom moraju prekinuti i sportske kladionice, frizerski i kozmetički saloni, brijačnice, fitnes centrovi i teretane, dječje igraonice, javni bazeni i kupališta, sportska i rekreacijska središta, masažni saloni i vježbaonice svih oblika, tržni centri, kino-dvorane, kazališta, muzeji, galerije, suvenirnice, knjižnice i čitaonice.

Objekti u kojima se prodaju prehrambeni proizvodi, obavlja dostava hrane, marketi, supermarketi, pekarnice, ljekarne i veledrogerije, benzinske crpke, te tržnice i pučke kuhinje, kao i svi objekti koji pružaju usluge po principu šaltera dužni su organizirati radno vrijeme kao i dosad, uz obvezno osiguranje protoka kupaca i klijenata na način da se omogući potrebna socijalna distanca od najmanje 1,5 metar između osoba, uz poštivanje higijensko-epidemioloških mjera.

Zabranjuju se posjeti svim štićenicima u ustanovama socijalne zaštite, prije svega centrima i ustanovama za skrb o starim i nemoćnim osobama, centrima i ustanovama za skrb o djeci bez roditeljske brige, kao i domovima za socijalno-zdravstveno zbrinjavanje osoba s invaliditetom i drugih osoba, priopćila je Vlada HNŽ-a.

Posjeti i izlasci svim štićenicima kazneno-popravnih zavoda su zabranjeni, zapovijeda se prekid i otkazivanje svih turističkih aktivnosti te se obvezuju turističke agencije i zajednice da svoj rad usklade s ovom zapovjedi. Snažno se preporuča osobama starijim od 70 godina života da ne izlaze bespotrebno na javna mjesta i da ne koriste javni prijevoz.

Zapovijeda se pojačano dezinficiranje zdravstvenih i poslovnih površina, sanitetskih vozila i svih sredstava javnog prijevoza, potom dizala, stubišta, rukohvata, rampi za invalide i slično.

Također se zapovijeda potpuno mobiliziranje cjelokupnog zdravstvenog osoblja u HNŽ-u, kao i mobiliziranje svih resursa i nužno uvođenje radne obveze u svim subjektima i za sve struke za koje se procjeni da su neophodni za borbu protiv širenja zaraze koronavirusom.

Zapovijeda se i organiziranje rada od kuće u javnom sektoru gdje je god to moguće, i svođenje boravka djelatnika na radnim mjestima na najmanju moguću mjeru, s naglaskom na odgojno-obrazovni sustav.

Krizni stožer Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi inkorporira se u Županijski stožer civilne zaštite. Svi stožeri civilne zaštite općina i gradova zajedno sa svim njihovim resursima stavljaju se potpuno i bezuvjetno na raspolaganje Županijskom stožeru civilne zaštite.

Svim subjektima, ustanovama i institucijama odnosno svim javnim i privatnim pravnim subjektima u HNŽ-u zapovijeda se da u svakom trenutku moraju biti dostupni i na raspolaganju kako za pomoć tako i za davanje svih zatraženih informacija Županijskom stožeru civilne zaštite.

"Predstavnik Stožera će se zajedno s predstavnikom SKB-a Mostar i Zavoda za javno zdravstvo HNŽ-a svakoga dana u 13 sati obratiti sredstvima javnog izvještavanja, s ciljem stalnog i urednog informiranja javnosti o svakom daljnjem razvoju ovog izvanrednog stanja", ističe se u priopćenju.

Dodaju kako se u slučaju sumnje na izloženost zarazi ili razvoja simptoma obavezno javiti obiteljskom liječniku koji će izdati rješenje o kućnom samoizoliranju ili bolničkom izoliranju, ovisno o svakom pojedinačnom slučaju. Osobe za koje se izda takvo rješenje, kako kažu, zakonski su zaštićene kod poslodavaca u smislu opravdanog izostanka s posla, te se moraju strogo pridržavati rješenja o samoizoliranju.

Također, istaknuto je kako Vlada HNŽ-a sukladno razvoju epidemiološkog stanja u Županiji i eventualne potrebe Županijskom stožeru na raspolaganje stavlja kapacitete Hotela "Ero".

Na sjednici su među ostalima sudjelovali predsjednik Vlade HNŽ-a Nevenko Herceg i ministar obrazovanja, znanosti, kulture i sporta Rašid Hadžović, stoji u priopćenju.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

HNŽ: Poboljšanje sigurnost u prometu

CCI: HNŽ i dalje bez nadzora nad trošenjem javnog novca

Dr. Prtljagović: Raste broj zaraženih koronavirusom, situacija zasad stabilna

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana