Ekonomija     | 18.03.2020. 19:29 |

Ured MMF-a u BiH - Devizne rezerve CBBiH ne koristiti u fiskalne svrhe

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 18. marta (FENA) - Ured rezidentnog predstavnika Međunarodnog monetarnog fonda u Bosni i Hercegovini je, u svjetlu nedavnih poziva za korištenje sredstava iz Centralne banke Bosne i Hercegovine (CBBH) u borbi protiv krize izazvane koronavirusom, dao izjavu u kojoj se navodi da je valutni odbor Centralne banke BiH služio dobro Bosni i Hercegovini više od dvije decenije, doprinoseći niskoj inflaciji, finansijskoj stabilnosti i povjerenju u valutu.

- Prema valutnom odboru, sredstva CBBH - njene devizne rezerve- moraju pokrivati najmanje 100 posto domaće valute u opticaju. Na taj način se osigurava fiksni kurs razmjene konvertibilne marke i eura. Svaki pokušaj da se devizne rezerve Centralne banke koriste u fiskalne svrhe bi narušio valutni odbor, predstavljao bi prijetnju po finansijsku stabilnost i rizik za nastanak značajnih inflatornih kretanja. Ovakvi pokušaji podrivaju sidro makroekonomske stabilnosti i treba ih izbjegavati u bilo koje vrijeme, pogotovo u kriznim situacijama – navode iz Ureda rezidentnog predstavnika MMF-a u BiH.

Dodaju da, dok se BiH priprema za udar izazvan pandemijom COVID-19, isto tako BiH ima prednost da je njen bankarski sektor u velikoj mjeri stabilan.

Navodi se da su banke  dovoljno kapitalizirane, likvidne i profitabilne, a ovi indikatori bilježe poboljšanje.

- Višak likvidnosti kod banaka implicira da su banke sposobne za kreditiranje. Ipak, potrebno je pomno pratiti trendove u pogledu kredita i likvidnosti. MMF zajedno sa Svjetskom bankom je spreman da pruži hitnu pomoć i pomogne Bosni i Hercegovini da se bori sa posljedicama pandemije izazvane koronavirusom – navodi se u saopćenju.

 

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

MMF odobrio treću reviziju ukrajinskog kreditnog programa od 15,6 milijardi dolara

Milanović: Pregovori o ulasku BiH u EU trajat će duže od 500 godina

Iancu: Deficiti u budžetima prisutni u oba entiteta, ubrzati reforme (VIDEO)

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo