Bosna i Hercegovina     | 18.03.2020. 20:07 |

U Visokom trenutno nema oboljelih od koronavirusa

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 18. marta (FENA) - Gradonačelnica Visokog Amra Babić je na vanrednoj sjednici Štaba civilne zaštite (CZ) Grada Visokog, koja je održana danas, istaknula da je situacija na području Visokog pod kontrolom, da trenutno nema oboljelih, te da je potreban maksimalan oprez, ali da nema razloga za paniku.

Pored gradonačelnice Amre Babić, komandanta Štaba civilne zaštite Visokog, sjednici su prisustvovali i ostali stalni i prošireni članovi Štaba CZ Grada Visokog, te predstavnici javnih preduzeća, javnih ustanova i privrednog sektora sa područja grada Visokog.

Podsjetila je da je od jutros na snagu stupila Odluka Vlade FBiH o nizu mjera koje su obavezujuće za sve općine i gradove u Federaciji BiH, a koje su donesene na sastanku Federalne uprave civilne zaštite u Sarajevu zbog pandemije koronavirusa.

Odlukom se decidno zabranjuje svaki vid javnog okupljanja, rad kafića, barova, restorana, uslužnih objekata te rad kulturnih institucija, poput kinosala, pozorišta, muzeja, galerija i slično.

Izuzeće su objekti koji rade dostavu hrane, kao i narodne kuhinje, ali uz poštivanje epidemioloških standarda.

Ove mjere će se zasigurno dopunjavati u danima koji slijede, u zavisnosti od epidemiološke situacije – saopćeno je iz Grada Visokog.

Gradonačelnica je navela da se određeni broj osoba s područja Visokog trenutno nalazi u izolaciji i apelovala na građanstvo da se strogo pridržava hitnih mjera koje su donesene zbog novonastale situacije.

Između ostalog, na sastanku je istaknuto da će Štab CZ u narednom periodu biti u stalnom zasjedanju i da je potrebno smanjiti broj dolazaka u JU Dom zdravlja Visoko.

Neophodno je i da se svi medicinski kadrovi (medicinski radnici u penziji) stave na raspolaganje Štabu CZ, kako bi u slučaju potrebe mogli biti angažovani.

Također, sve obavijesti u vezi sa novonastalom situacijom će biti blagovremeno emitovane na lokalnom mediju (RTV Visoko) i na LED displayu na ulazu u Grad.

Gradskoj službi CZ je naređeno da napravi spisak neophodnih materijalnih sredstava u skladu s potrebama institucija koje su dio sistema CZ.

U narednom periodu, glavni ulaz u JU “Dom zdravlja” Visoko će biti otvoren samo za sanitetska vozila, a prostorije Centra za mentalno zdravlje će služiti kao trijažni centar za ulazak pacijenata potencijalno oboljelih od koronavirusa.

Područne ambulante porodične medicine će u narednom periodu raditi u smanjenom kapacitetu, te u slučaju nužde vršiti kućne posjete najtežim bolesnicima.

Zdravstveni savjet Grada Visokog preuzeti će obavezu edukativnog komuniciranja s javnošću i interesnim grupama.

Svim osobama koja se ne pridržavaju mjera izrečenih Rješenjem o zabrani kretanja van prostora boravka bit će izrečene novčane kazne putem prekršajnih naloga - navodi se u saopćenju.

U narednom periodu nadležna Služba će u saradnji s Udruženjima poljoprivrednika na području grada Visokog sačiniti evidenciju poljoprivrednih proizvođača sa asortimanom proizvoda koji nude, brojevima telefona, te spiskove učiniti dostupnim vlasnicima trgovina i tržnih centara kako bi se obezbijedila nabavka robe od poljoprivrednih proizvođača iz Visokog.

Naglašena je potreba da se odštampa 10.000 letaka s osnovnim uputama i preporukama koje su u vezi sa pandemijom koronavirusa, te podijeli građanstvu putem savjeta mjesnih zajednica.

U narednim danima bit će održani sastanci s povjerenicima CZ na terenu i predsjednicima Savjeta MZ s ciljem organizacije i provođenja aktivnosti na terenu.

Do daljnjeg se obustavljaju sve redovne aktivnosti komisija, kKolegija i rada Gradskog vijeća Visoko.

JU „Centar za kulturu, sport i informisanje“ - RTV Visoko će svakodnevno izvještavati građane o najnovijim informacijama u vezi sa pandemijom koronavirusa.

Sve nabavke neophodnih sredstava za dezinfekciju, maski, rukavica i ostalog materijala bit će finansirane iz budžetske rezerve gradonačelnice i namjenskih sredstava civilne zaštite.

Operativni centar CZ Grada Visoko će u narednom periodu biti u stalnom 24-satnom zasjedanju, te blagovremeno obavještavati javnost o svim novim uputstvima i mjerama zaštite zdravlja ljudi. 

Iz Grada Visokog apeluju na sve sugrađane da u ovoj situaciji budu društveno odgovorni i odgovorni prema svojoj porodici, te da se pridržavaju izrečenih mjera. 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Sjednica Vlade FBiH danas u Sarajevu

Sutra u Sarajevu sjednica Vlade FBiH

Rusija traži novu sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a o NATO-ovom bombardiranju SR Jugoslavije

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo