Bosna i Hercegovina     | 19.03.2020. 08:02 |

BiH ne provodi preporuke Vijeća Evrope u oblasti obrazovanja

FENA Saopćenje

STRASBURG, 19. marta (FENA) - Evropska komisija protiv rasizma i netolerancije (ECRI), specijalizirano tijelo Vijeća Evrope za borbu protiv raznih vrsta diskriminacije, objavila je izvještaj o Bosni i Hercegovini u kojem je ponovila svoje preprouke iz 2010. godine, a posebno što se tiče hitne potrebe da se okončaju svi vidovi segregacije u školama, uključujući sistem "dvije škole pod jednim krovom", kao i jednonacionalne škole, saopćeno je iz Vijeća Evrope.

ECRI naglašava posebnu važnost u primjeni i daljem razvoju zajedničke jezgre nastavnih planova i programa, a snažno preporučuje da se osigura inkluzivno i nedskriminatorno okruženje za učenje u svim školama.

Komisija je također snažno preporučila uklanjanje svih simbola koji predstavljaju diskriminaciju na vjerskoj ili nacionalnoj osnovi.

ECRI nije primila informacije koje bi ukazivale na to da se poduzimaju koraci kako bi se zaustavili svi oblici segregacije u školama. Istovremeno, vlasti Bosne i Hercegovine priznaju da postoji problem zbog segregacije u obrazovnom polju, posebno po pitanju prakse "dvije škole pod jednim krovom" i jednonacionalne škole.

Vlasti su obavijestile ECRI da su u nekim kantonima Federacije Bosne i Hercegovine aktivnosti povezane sa zajedničkom jezgrom nastavnih planova i programa implementirane. Međutim, ti sadržaji sastojali su se od pilot projekata i aktivnosti obuke. Iako je takav pripremni rad koristan, ECRI i druga relevantna tijela navode da to nije potpuna primjena zajedničke jezgre nastavnih planova i programa koje su oni preporučili.

ECRI je svjestan da je obrazovanje područje djelovanja koje, prema ustavu zemlje, spada u ovlasti entiteta. U tom je kontekstu razočaravajuće vidjeti kako vlasti na svim nivoima nisu uspjele ostvariti napredak u području od tako ključnog značaja za izgradnju inkluzivnog društva i prevazilaženje duboko usađenih etničkih podjela u zemlji.

U zaključku se navodi da ECRI smatra da ova preporuka nije provedena.

(FENA) L. N.

Vezane vijesti

Džaferović sa šefom Ureda Vijeća Evrope razgovarao o situaciji u BiH

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!