Bosna i Hercegovina     | 19.03.2020. 10:24 |

Podrška HKD Napredak prijateljima u Italiji

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 18. marta (FENA) - Hrvatsko kulturno društvo Napredak pruža podršku prijateljima u Italiji i suosjeća sa tom zemljom koja se bori sa posljedicama pandemije koronavirusa (COVID-19).

Pandemija koronavirusa odnijela je više od 2.000 života u Evropi, a najpogođenija zemlja Italija je u posljednja 24 sata zabilježila novih 345 smrtnih slučajeva.

- Pandemija korona virusa, koju je Svjetska zdravstvena organizacija proglasila u srijedu, druga je pandemija u ovom stoljeću. Trenutačno su najugroženiji naši prijatelji u Italiji čijem stradanju svjedoče potresni snimci i slike koje smo imali priliku vidjeti u proteklom periodu. Kolijevka nastanka povijesnog Rimskog Carstva pati, doslovno jedva diše, živi dane u strahu i izolaciji, čekajući neko neizvjesno bolje sutra - navodi se u saopćenju HKD Napredak.

HKD Napredak ističe da u Italiji ima brojne prijatelje, od poglavara Katoličke Crkve Pape Franje, preko Kršćanskog radničkog pokreta-MCL, Europskog centra za radnička pitanja- EZA, ali i drugih koji su prema Napretku oduvijek pokazivali naklonost.

- Kada pate naši prijatelji, tada patimo i mi, suosjećamo u njihovoj borbi i bolu i svim svojim snagama i lijepim mislima se stavljamo na raspolaganje i sami iščekujući posljedice pandemije COVID-19 koja uvelike kuca i na naša vrata. Želimo da znate da su sve naše misli i molitve usmjerene k vama dragi prijatelji, želimo da znate da u ovim teškim momentima za čovječanstvo mislimo na vas i vaše obitelji, da smo istinski zabrinuti, ali i da vjerujemo da ćete uspjeti pobijediti ovu pošast koja obuzima cijeli svijet. Molimo vas, kao što molimo i naše najmilije, naše sugrađane da poštujete preporuke, da izdržite u borbi koja još traje, čiji kraj se još ne nazire i čije posljedice su tek u najavi, znajući da imate one koji vas vole i koji se raduju ponovnim susretima, kada ćemo se moći slobodno rukovati, bez straha razgovarati o novim lijepim projektima i posjećivati jedni druge uživajući u ljepotama koje naše zemlje imaju - poručili su iz HKD Napredak.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Italijanska policija uhapsila 13 zatvorskih čuvara pod sumnjom za mučenje maloljetnih zatvorenika

Najmanje 29 povrijeđenih dok je trajekt iz Caprija udario u kej u Napulju

Italija potiče države članice Ujedinjenih naroda da podrže nacrt rezolucije o Srebrenici

Promo

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije