Regija     | 19.03.2020. 11:23 |

U Crnoj Gori nove mjere protiv širenja zaraze koronavirusom

FENA Agencije

PODGORICA, 19. ožujka (FENA) - U Crnoj Gori su u četvrtak stupile na snagu nove mjere u borbi protiv širenja zaraze koronavirusom, koje je donijelo Nacionalno koordinacijsko tijelo za zarazne bolesti.

Mjere podrazumijevaju zabranu rada svih trgovinskih objekata, osim trgovina s hranom, pićem i higijenskim proizvodima te ljekarni i benzinskih postaja, kao i obustavu rada stomatoloških ordinacija i ukidanje taksi prijevoza.

U Kliničkom centru Crne Gore i bolnicama u toj zemlji isključivo će se obavljati hitni specijalistički pregledi.

U Crnoj Gori do sada je potvrđeno osam slučajeva zaraze koronavirusom, od kojih šest jučer, dok su prva dva evidentirana u utorak kod dvije žene koje su doputovale iz SAD-a i Španjolske.

Direktor crnogorskog Instituta za javno zdravlje Boban Mugoša priopćio je da je od šest jučer potvrđenih slučajeva, pet iz postojećih kontakata, a jedan novi.

"To ukazuje na činjenicu da se epidemija počinje širiti, ali i na to da moramo poštovati pravila, mora se držati socijalna distanca, moramo poštovati samoizolaciju, ostati kod kuće i smanjiti kontakte. Jedino tako ćemo sačuvati sebe, svoje najbliže, prijatelje i zajednicu“, rekao je Mugoša.

U okviru mjera za prevenciju širenja koronavirusa vlast u Crnoj Gori krajem prošlog tjedna prekinula je nastavu u svim obrazovnim ustanovama i zabranila javna okupljanja, dok su u ponedjeljak zatvoreni svi ugostiteljski objekti, zabranjen je ulazak strancima i zaustavljen međunarodni promet putnika.

Također je obustavljen i javni autobusni i željeznički promet, te su zatvoreni sve frizerski i kozmetički saloni. Svi zaposleni su pozvani da rade od kuće, dok su roditelji koji imaju djecu mlađu od 11 godina dobili plaćeni dopust, navodi Hina.

Crnogorska vlada organizirala je u srijedu, zrakoplovom nacionalne aviokompanije Montenegroairlines, let iz Budimpešte kojim su doputovala 33 crnogorska državljanina koja su izrazila želju da se vrate u zemlju, a danas će iz Podgorice poletjeti zrakoplovi za crnogorske državljane koji se nalaze u Londonu, te potom idućih dana prema Rimu, Beogradu i Istanbulu.

Vlada je priopćila da će organizirati povrat državljana dok ima za tim potrebe, uz pojašnjenje da su svi oni koji doputuju u Crnu Goru obavezni dva tjedna provesti u samoizolaciji.

Također, Nacionalno koordinacijsko tijelo za zarazne bolesti otvorilo je žiro račun za prikupljanje sredstava za borbu protiv koronavirusa, dok su brojne tvrtke u Crnoj Gori državi besplatno ponudile svoje kapacitete i resurse za zajedničku borbu protiv pandemije.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Više od polovine građana Crne Gore vjeruje da se za glasanje dobiva novac - istraživanje

U Crnoj Gori i Srbiji obilježena 25. obljetnica početka NATO udara

Slabiji potres u Crnoj Gori

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!