Kultura     | 19.03.2020. 12:33 |

Institucije kulture u Brčkom prilagodile svoj rad trenutnim okolnostima

FENA Edin Jašarević

BRČKO, 19. marta (FENA) - Iako djeluju u otežanim okolnostima, udruženja građana i institicije kulture u Brčkom nastoje uskladiti svoje aktivnosti s trenutnom situacijom izazvanom koronavirusom.

Sonja Đurović, kustosica Umjetničke galerije Brčko Distrikt BiH, izjavila je da je galerija zatvorena za posjetioce, a trenutno su aktivnosti orijentirane na administrativne poslove vezane za galerijsku zbirku. Gradska biblioteka je također od 18. marta zatvorena za čitaoce, a uposlenici su angažovani na obradi knjiga i inventarisanju.

- Sve Preporodove sekcije su trenutno su obustavile svoj rad, međutim imamo namjeru prilagoditi se novonastaloj situaciji. U cilju održavanja kontinuiteta aktivnosti, pokušat ćemo organizirati online nastavu u okviru naše Škole stranih jezika. Ovo vrijeme ćemo iskoristiti za uređivanje biblioteke i ažuriranje web-stranice. Sa nama je ovih dana i volonterka Razija Stefanović koja je procijenila da je ovakav vid angažmana u trenutnoj situaciji koristan i za nju i za Preporod - izjavila je Adisa Osmić, sekretar BZK Preporod Brčko Distrikt BiH.

Predsjednik HKD Napredak Fra Mirko Josić kaže da su aktivnosti Napretka svedene na minimum, tajnica i predsjednik po potrebi borave u prostorijama i strogo se poštuje naredba o zabrani okupljanja.

- Premda je rad svih Prosvjetinih sekcija obustavljen, društvo je pozvalo svoje članove da se prijave za volontiranje u Crvenom krstu Brčko Distrikta BiH te tako daju svoj doprinos zajednici u ovom teškom vremenu - istakao je predsjednik SKD Prosvjeta u Brčkom Dragan Tomić.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Potpisan ugovor - Povećane plaće uposlenika kulture u Kantonu Sarajevo

Tribina NiP--a: Brčko distrikt treba da bude mjesto koje ekonomski i politički spaja u BiH sve politike

Brčko: Odluka o raspolaganju javnom imovinom putem specijalne pogodbe s preduzećem Bosnaplod

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo