Bosna i Hercegovina     | 19.03.2020. 13:02 |

Lukač: Državljani BiH iz autobusa iz Slovenije idu na testiranje

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 19. marta (FENA) - Autobus iz Slovenije u kojem je 38 državljana BiH, uglavnom iz Prnjavora, pod kontrolom je policije koja će putnike provesti do zdravstvenih ustanova kako bi im bili uzeti uzorci za testiranje na koronavirus – potvrdio je danas ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač.

Ti putnici, kazao je, ostaju u autobusu koji ne mogu napustiti dok se ne odluči gdje će biti smješteni.

- Oni su krenuli kući iako smo zamolili sve naše građane, koji se nalaze van teritorije BiH, da sada ne dolaze, jer su upravo ljudi koji su unijeli virus u RS došli iz drugih zemalja - rekao je Lukač u izjavi novinarima u Banjoj Luci.

Autobus je zadržan na Ggraničnom prijelazu Gradiška, gdje higijensko-epidemiološka služba preduzima sve propisane mjere kako bi se utvrdilo i zdravstveno stanje putnika iz autobusa.

Lukač tvrdi da građani uglavnom poštuju mjere nadležnih u vrijeme pandemije koronavirusa, ali da ima i negativnih primjera, poput osoba koje su sinoć zaustavljene u Trebinju, za koje je prilikom kontrole utvrđeno da posjeduju rješenje Federalne uprave za inspekcijske poslove o stavljanju pod nadzor van mjesta boravka u roku od 14 dana od 16. marta, jer dolaze iz zemlje zahvaćena virusom korona.

Oni će biti procesuirani, a radi se o krivičnom djelu.

Potvrdio je da je policija RS-a raspoređena na više mjesta u blizini bh.graničnih prijelaza, kako bi vršili kontrole vozila i putnika iz RS-a koji dolaze iz inostranstva.

- Svi koji ne budu poštovali mjere izolacije i mjere u skladu s vanrednom situacijom, bit će procesuirani - kazao je entitetski ministar unutrašnjoh poslova.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Golob vjeruje da će Plenković formirati novu hrvatsku vladu

Ambasador Slovenije posjetio IDDEEEA-u - Prijateljski odnos Slovenije prema BiH

U Republici Srpskoj u februaru 31,6 hiljada turista, 1,2 posto manje u odnosu na februar 2023.

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta