Bosna i Hercegovina     | 19.03.2020. 13:17 |

ESV BPK: Poduzeti neophodne mjere za ublažavanje posljedica u privredi

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 19. marta (FENA) - Aktuelna situacija u privredi Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde i mjere koje je neophodno poduzeti bile su tema sjednice Ekonomsko-socijalnog vijeća BPK Goražde.

Predsjednik ESV BPK Goražde, ministar privrede Mensad Arnaut, podsjetio je da je Vlada BPK zadužila ovo ministarstvo za provođenje mjera i zaključaka koje je donijela kada je u pitanju stabilnost privrede, u vremenu borbe protiv pandemije.

- Jedna od mjera je da ministarstvo u saradnji sa Privrednom komorom BPK Goražde anketira  sve privredne subjekte na području kantona, što je već u toku. Cilj je dobijanje informacija o trenutnom poslovanju, uvozu roba, izvozu gotovih proizvoda, kao i informacije o daljem poslovanju, sa akcentom na obim proizvodnje i njenu održivost u narednom periodu – pojasnio je Arnaut.

Podsjetio je da su privredni subjekti s prostora BPK Goražde više od pedeset posto izvozno orijentisani u druge evropske zemlje te naveo da prema dosadašnjim analizama, stanje trenutno nije alarmanto.

- Razgovarano je i o protoku roba na određene rute, gdje kamionski saobraćaj ide određenim rutama i u druge zemlje u regionu, tako da što se tiče uvoza roba možemo reći da nije zatvoren kanton i da nema smetnji za ulaz i izlaz kamiona iz BPK Goražde - istakao je on

Resorni ministar naglasio je da je potrebno poduzeti sve neophodne mjere, kako bi se ublažile posljedice koje na ekonomiju ostavlja pandemija.

- Vlada BPK Goražde i ministarstvo za privredu će poduzimati određene mjere kroz programe u skladu sa finansijskim sredstvima u budžetu BPK Goražde za 2020.godinu. Cilj je da zadržimo postojeće uposlene u  privrednim subjektima na prostoru kantona. Svjesni smo činjenice da nećemo moći sve to podnijeti i sigurno će nam trebati pomoć drugih nivoa vlasti – kazao je ministar za privredu BPK Goražde.

Na sjednici Ekonomsko-socijalnog vijeća BPK istaknuto je da se uskoro očekuju i konkretne mjere i podrška  Federalne vlade za ublažavanje posljedica  pamdemije koronavirusa na ekonomiju.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Sjednica Vlade FBiH danas u Sarajevu

Sutra u Sarajevu sjednica Vlade FBiH

Rusija traži novu sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a o NATO-ovom bombardiranju SR Jugoslavije

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo