Bosna i Hercegovina     | 20.03.2020. 14:19 |

Virtualna kampanja za poštivanja osnovnih prava osoba s Down sindromom

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 20. marta (FENA) - Udruženje 'Život sa Down sindromom Federacije BiH' obilježit će 21. mart - Svjetski dan Down sindroma u skladu s trenutnom situacijom, pozivajući prijatelje da podignu svijest o Down sindromu putem mreža kroz izazov "challenge" 3x21, koji u sebi nosi i simboliku broja 21.3. 

- Poštujući mjere prevencije od širenja COVID-19 virusa, odlučili smo ostati u svojim domovima. Međutim, to nas ne ometa da virtualno damo doprinos podizanju svijesti o važnosti poštivanja osnovnih ljudskih prava osoba s Down sindromom. Stoga, pozivamo građane da iz svojih domova podrže jednodnevnu kampanju #downsychallange: Ako želite podijeliti ljubav, podršku i biti u formi, izaberite najdražu vježbu i uradite je 3 serije po 21 ponavljanje. Snimite to i objavite na facebook ili instagram tagujući @UdruzenjeZivotSaDownsindromom,  #downsychallenge ili @downsychallenge – navode iz saopćenju za javnost.

Udruženje 'Život sa Down sindromom FBiH' od 2007. godine obilježava taj dan u Bosni i Hercegovini.

- Sadašnje stanje je takvo da osobe malo ili skoro nikako ne učestvuju u donošenju odluka o svom životu, ne uključuju se i nisu pitani prilikom naprimjer planiranja individulnih obrazovnih programa, odlukama o tome gdje će i šta raditi i drugo. Razloge za to stanje nalazimo u negativnim stavovima i niskim očekivanjima onih koji odlučuju u njihovo ime.

Ta vrsta isključenja je rezultat toga što nemamo programe kojima ćemo ih time učiti. To je dug proces treba započeti čim prije, još u djetinjstvu. Samo osoba koja može samostalno ili uz podršku donijeti valjanu odluku ima veće šanse da postane što samostalnija - poručuju iz Udruženja.

Širom svijeta 21. mart obilježava se kao Svjetski dan osoba s Down sindromom. To je dan kad se slavi ljepota različitosti i inkluzija.

Ove godine, poruka koju šalju sve organizacije osoba s Down sindromom je 'Ja odlučujem!' što znači da osobe s Down sindromom moraju imati potpuno učešće u odlučivanju o stvarima koje ih se tiču ili utječu na njihov život.

Učinkovito i smisleno učešće je temeljno načelo ljudskih prava, koje podržava UN Konvencija o pravima osoba s invaliditetom.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Virtualna kampanja za poštivanja osnovnih prava osoba s Down sindromom

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom