Bosna i Hercegovina     | 20.03.2020. 16:25 |

U Starom Gradu formiran Operativni centar koji će biti u službi građana 24 sata

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 20. marta (FENA) - Općinski načelnik i komandant Općinskog štaba civilne zaštite Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić sazvao je danas drugu vanrednu sjednicu na kojoj je donesen novi set mjera i zaključaka po pitanju prevencije širenja virusa korona i pomoći građanima.

Od danas počinje sa radom Operativni centar civilne zaštite Stari Grad koji će biti na raspolaganju građanima 24 sata dnevno i djelovati u slučaju potrebe.

- Operativni centar sačinjen je od naših uposlenika koji će raditi u smjenama i pomagati građanima u slučajevima gdje bude potrebno osigurati lijekove, hranu, humanitarne pakete ili ih usmjeravati u zdravstvene institucije u slučaju potrebe za ljekarskom pomoći - izjavio je načelnik Hadžibajrić. 

Dežurni telefon Operativnog centra je 033/282 336 i građanima je na raspolaganju 24 sata dnevno.

- U cilju zaštite naših uposlenika, Štab je danas donio odluku da se od ponedjeljka 23. marta ove godine režim rada svede na najmanju moguću mjeru, tako da uposlenici prestaju sa radom i ta odluka je na snazi do kraja mjeseca - izjavio je načelnik.

U službi građana ostat će dio Šalter sale, tačnije šalter za Matični ured i šalter za ovjere koji će raditi od 09.oo do 12.00 sati, od ponedjeljka do petka.

- Nastojat ćemo da što više budemo na usluzi našim građanima, tako da će i dalje raditi naše mjesne zajednice koje su 'krvotok' općine i prva veza sa građanima na terenu. Sekretari će koordinirati između građana i našeg Operativnog centra i zajedno djelovati na terenu - pojasnio je Hadžibajrić.

Skreće se pažnja građanima da je, bez obzira na ovakav režim rada Općine Stari Grad, obavezno pridržavanje svih zakonom propisanih obaveza. Ovo se ističe iz razloga što postoje saznanja da je trenutno angažovan veliki broj građevinskih firmi za rad na poslovima iz ove oblasti, te se upozoravaju građani da će svaka nelegalna gradnja biti zaustavljena i sankcionisana.

Općinski građevinski inspektori će djelovati u skladu sa svojim ovlaštenjima, a iz Službe za opće i inspekcijske poslove pozivaju građane da sve informacije o potencijalno nelegalnoj gradnji prijave na viber broj inspekcije: 061 22 58 00.

Općinski štab je danas donio odluku i o stavljanju na raspolaganje svih formiranih službi zaštite i spašavanja u Starom Gradu: DZ Stari Grad, UVD „Vratnik“, Prva policijska uprava – PS Stari Grad i Klico trans gradnja kojima će se obezbijediti svi potrebni materijali i oprema u skladu sa vanrednim mjerama koje su proglašene.

Domu zdravlja Stari Grad odobrena su sredstva u iznosu od 20.000 KM za nabavku dodatne zaštitne opreme: maski, rukavica, sredstava za dezinfekciju, beskontaktnih toplomjera itd.

Crvenom križu Stari Grad bit će prebačena sredstva u iznosu od 5.000 KM u svrhu pomoći socijalno ugroženog stanovništva koji su njihovi korisnici, a mahom se radi o onkološkim pacijentima, te osobama kojima je potrebna hrana, higijenske potrepštine i pelene za odrasle.

Donesene su i druge mjere, među kojima i da se zadužuju upravitelji svih zgrada na području općine Stari Grad Sarajevo da vrše dezinfekciju svih ulaza i stubišta u objektima kolektivnog stanovanja u ovoj općini, minimalno jednom sedmično.

Služba civilne zaštite Općine Stari Grad dužna je da u skladu sa danas donesenim zaključcima sačini potrebne normativno-pravne akte i odluke i skladu sa zakonskim propisima, kako bi se ove mjere što prije počele provoditi – saopćeno je iz Općine Stari Grad Sarajevo.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

MUP KS - Sektor za građanska stanja, ponovo u zgradi Općine Stari Grad Sarajevo

Delegacija Općine Stari Grad Sarajevo u posjeti ministrima Vlade Srbije i Općini Stari Grad Beograd

Sarajevska Općina Stari Grad ponudila obnovu Doma Oružanih snaga BiH

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana