Bosna i Hercegovina     | 20.03.2020. 16:47 |

U ZHŽ-u nove mjere u cilju sprječavanja širenja koronavirusa

FENA Ivan Crnjac

ŠIROKI BRIJEG, 20. ožujka (FENA) - Stožer civilne zaštite Zapadnohercegovačke županije (ZHŽ) donio je u petak odluku o novim mjerama s ciljem sprječavanja širenja virusa covid-19, rečeno je Feni iz tog stožera.

 Među ostalim, zapovijeda se privremeno obustavljanje pružanja usluga u djelatnostima trgovine osim: trgovinama prehrambenim artiklima, higijenskim artiklima, ribarnicama, ljekarnama, trgovinama veterinarskih i medicinskih proizvoda, benzinskim crpkama, poljoprivrednim ljekarnama, kioscima, pekarnama, kemijskim čistionicama, trgovinama za prodaju ortopedskih i drugih pomagala, trgovinama dječje opreme, hrane za životinje, trgovinama građevinsko, vodo i elektro materijala, supermarketima i veledrogerijama. 

 Trgovinama kojima nije zabranjen rad radno vrijeme će biti omogućeno do 18 sati, ali uz obveznu distancu od dva metra između kupaca. 

 Zabranjuje se i javni prijevoz putnika - linijski i izvanlinijski, osim za taksi službe koje moraju poštivati epidemiološke mjere za suzbijanje širenja virusa. 

 Na području ZHŽ-a zabranjeno je i obavljanje pokopa osim u krugu obitelji, distanca među ljudima mora biti najmanje metar i pol, a zabranjuje se i rukovanje prilikom izražavanja sućuti. U crkvama tijekom misnih slavlja razmak među vjernicima mora biti dva metra. 

 Donesena je i zapovijed o osiguranju trijažnih punktova sa sanitarnim upitnicima prije ulaska u zdravstvene ustanove, a općinskim i gradskim civilnim zaštitama u ovoj županiji je naređeno da provode izvanredne mjere poput odvoza smeća, čišćenja i dezinfekcije ulica i drugo. 

 Provedbu zapovijedi kontrolirat će Uprava za inspekcijske poslove, MUP te druga rukovodeća nadležna tijela.

 Zapovijed stupa na snagu danom donošenja, a vrijedi do 31. ožujka 2020. godine.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Dr. Prtljagović: Raste broj zaraženih koronavirusom, situacija zasad stabilna

U Vladi ŽZH razgovarano o budućoj suradnji sa županijama iz RH

Skočibušić o novom soju korone: Pratimo stanje, na snazi preventivne mjere

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo