Bosna i Hercegovina     | 20.03.2020. 17:57 |

Federalni sanitarni inspektori na GP izdali 10.208 rješenja o izolaciji

FENA Saopćenje

 

SARAJEVO, 20. marta (FENA) - Federalna uprava za inspekcijske poslove nastavlja intenzivno provoditi mjere na suzbijanju širenja koronavirusa COVID-19 u Federaciji Bosne i Hercegovine u skladu s naredbama mjerodavnih tijela u BiH/FBiH.

Od nedjelje, 15.3.2020. godine, po donošenju odluke o obaveznom sanitarnom nadzoru svih državljana BiH, federalni inspektori su raspoređeni na devet dodatnih, uz šest redovnih graničnih prijelaza i GP Međunarodni aerodrom Sarajevo, gdje vrše 24-satnu sanitarnu kontrolu putnika pri ulasku u Federaciju BiH.

Od proširenja provođenja mjera sanitarnog nadzora i obuhvatanja svih putnika koji ulaze u BiH preko graničnih prijelaza u FBiH, Federalna uprava za inspekcijske poslove je rasporedila sve raspoložive kapacitete na 15 graničnih prijelaza i GP Aerodrom.

Od jutros su na GP Izačić, GP Orašje u funkciji i termalne kamere, koje omogućavaju bržu i efikasniju kontrolu putnika i zdravstveni tretman osoba s povišenom tjelesnom temperaturom.

Zaključno s 19.3.2020. godine, prema do sada dostupnim informacijama, federalni sanitarni inspektori na graničnim prijelazima u FBiH izdali su ukupno 10.208  rješenja o stavljanju putnika/osoba pod zdravstveni nadzor/ograničeno kretanje/izolaciji na period od 14 dana.

Nadzorima i mjerama su, prema do sad dostupnim podacima, obuhvaćene i ukupno 804 osobe - državljana BiH s prebivalištem u RS koji su u BiH ušli preko graničnih prijelaza u FBiH, te su podaci - spiskovi s imenima, prezimenima, i adresama osoba blagovremeno dostavljeni Inspektorata Republike Srpske na daljnje postupanje i provođenje mjera izolacije. Isto vrijedi i za 61 osobu – državljana BiH s prebivalištem na području Brčko Distrikta, za koje su podaci dostavljeni Inspektoratu Brčko Distrikta. Ovo se odnosi i na osobe koje su doputovale preko Međunarodnog aerodroma Tuzla.

Inspektorat RS je Federalnoj upravi za inspekcijske poslove dostavio spiskove s podacima za ukupno 550 osoba, državljana BiH s prebivalištem na teritoriji FBiH koji su u BiH ušli preko graničnih prijelaza u RS, dok je iz Inspektorata Brčko Distrikta po istoj osnovi Federalnoj upravi za inspekcijske poslove dostavljen spisak s ukupno 34 osobe.

Kantonalni policijski organi svakodnevno vrše kontrole osoba kojima su od strane federalnih sanitarnih inspektora izdata rješenja o stavljanju pod zdravstveni nadzor/obaveznu izolaciju. U ovom trenutku, ističu u saopćenju iz FUZIP-a,  može se potvrditi da će protiv 16 osoba biti pokrenuti prekršajni postupci.

Vezano za kontrolu formiranja i kretanja cijena u FBiH, dežurni tim federalnog tržišnog inspektorata je u protekla četiri dana po prijavama građana izvršio 42 redovna i 22 kontrolna inspekcijska nadzora u apotekama i drugim prodajnim objektima, u okviru kojih je izrečeno ukupno 45 prekršajnih naloga u iznosu  98.200 KM.

Iz FUZIP-a zahvaljuju kantonalnim policijskim i inspekcijskim organima, Graničnoj policiji BiH i svim drugim organima i institucijama s kojima blisko sarađuju na suzbijanju širenja pandemije i zaštiti zdravlja stanovništva BiH.

Molime građane da sve uočene nepravilnosti prijave na sljedeće kontakte FUZIP-a:

- telefon za prijave: 033 /22 66 44  (otvoren 24 sata)

- e-mail: info@fuzip.gov.ba

- poštom, na adresu Fehima ef. Čurčića br. 6. Sarajevo.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Pronađen svinjski DNA u zaleđenom junećem bureku proizvođača Krajina Klas d.o.o. Banja Luka

Iz prodaje povučena 33 komada 'milka oreo' mliječnih pločica zbog pronađenih komada plastike

Pojačani inspekcijski nadzori od sutra na području Federacije BiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo