Bosna i Hercegovina

Bičo: Tri zaražene osobe u Goraždu osjećaju se dobro

Tekst: Elma Geca, Foto/FENA:Elma Geca

GORAŽDE, 21. Marta (FENA) - Predsjednica Kriznog štaba ministarstva zdravstva Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) dr. Medina Bičo epidemiolog, potvrdila je da su tri osobe kod kojih je potvrđen koronavirus dobrog općeg stanja te da se nalaze u kućnoj izolaciji.

„Oni i njihove porodice zasad nemaju nikakvih simptoma i najbitnije nam je da pratimo simptome i da se poštuje izolacija tih osoba jer to je najbolja mjera u ovom lancu, da se smanji širenje koronavirusa. Dobra je vijest da se kod zaraženih osoba ne razvija teška klinička slika ali virus se veoma brzo prenosi i duže može da se zadrži u spoljašnjoj sredini i vrlo lako se prenosi s osobe na osobu “ - istakla je dr. Bičo.

Naglasila je da jako bitno poštivanje mjera i naredbi koje je izdao Krizni štab.

„Potrebno je da se nosi maska i prilikom odlaska u trgovine te da se drži potrebno odstojanje. Od jučer su 53 osoba iz firme Ginex i njihove kompletne porodice u samoizolaciji, imamo 61 osobu koje su došle iz drugih zemalja koje su dobile riješenja o samoizolaciji, dok je osam osoba izašlo iz zdravstvenog nadzora i kod njih se nisu razvili simptomi bolesti“ - istakla je Bičo.     

(FENA) M.B.