Svijet

Kipar vratio migrantsku brodicu zbog epidemije koronavirusa

Internet, Foto Fena/Arhiv

NICOSIA, 21. marta (FENA) - Portparol kiparske policije saopćio je u subotu da su vlasti vratile brodicu koja je prevozila stotnjak migranata, pozivajući se na vladine direktive kojima se zabranjuje ulazak stranaca u zemlju kako bi se spriječilo širenje koronavirusa.

Christos Andreou izjavio je državnoj  Kiparskoj novinskoj agenciji da su se policijska plovila približavala brodici dok se primicala jugoistočnoj obali otoka u petak navečer, i policajci su poručili migrantima de se ne mogu iskrcati zbog zabrane. Andreou je kazao da su putnici, kojima je ponuđeni voda, hrana i gorivo, prvobitno odbili da promjene kurs, ali da su ipak otplovili od otoka.

Portparol je kazao da je policijski načelnik naredio pojačane patrole duž kiparske obale, kao i duž 200 kilometara duge tampon zone pod kontrolom UN-a koja dijeli otok na sjeverni otcijepljeni turski dio i južni pod kontrolom međunarodno pritznate vlade kiparskih Grka.

U međuvremenu je policija kiparskih Turaka saopćila da se brod koji je prevozio 175 Sirijaca, među kojima je 69 maloljetnika i 39 žena, iskrcao na obale poluotoka Karpa  prije zore u subotu. Oni su prebačeni u sportske dvorane radi medicinskih pregleda.

Kiparska vlada optužuje Tursku da preusmjerava migrante prema Kipru, pogotovo preko sjevernog djela otoka, prenosi Associated Press.

(FENA) M.B.