Bosna i Hercegovina     | 21.03.2020. 14:54 |

Potvrđena dva nova slučaja infekcije virusom covid-19 u HNŽ-u

FENA Roland Grabovac

MOSTAR, 21. ožujka (FENA) - U protekla 24 sata u Hercegovačko-neretvanskoj županiji (HNŽ) 32 osobe testirane su na prisustvo virusa covid-19, a dva testa bila su pozitivna.

Jedna zaražena osoba je iz Mostar, druga iz Konjica, i oba slučaja povezana su s već poznatim žarištima infekcije u ta dva grada, rekao je je direktor Zavoda za javno zdravstvo HNŽ-a prim. dr. Nermin Avdić.

- Mislim da je to dobra vijest i mislim da smo na dobrom putu da dva klastera u Konjicu i Mostaru suzbijemo. Optimizam ne smije biti prevelik, jer znamo da se kasnije mogu javiti sekundarni kontakti, ali smo zadovoljni jer smo očekivali neke možda i lošije rezultate - istaknuo je dr. Avdić.

On je pozvao sve sekundarne i tercijarne kontakte, koji su bili u kontaktu s osobama iz mostarskog i konjičkog klastera, da se stave u 14-dnevnu samoizolaciju.

Dr. Avdić osvrnuo se i na zdravstveno stanje prvozaraženog u Mostaru. Po njegovim riječima, radi se o muškoj osobi, starijoj od 50 godina koja nije imala drugih kroničnih oboljenja.

- Njegovo stanje je nepromijenjeno od jučer. To stanje mi nazivamo srednje-teško. Pacijent je na respiratoru i nije bilo promjena u odnosu na jučer - dodao je.

O zapovijedima koje je propisao Županijski stožer civilne zaštite HNŽ-a govorio je županijski ministar unutarnjih poslova Slađan Bevanda, koji je istaknuo da se zapovijedi uglavnom poštuju.

Po njegovim riječima, proteklih dana policija je na području HNŽ-a obavila više od tisuću provjera osoba koje su dobile rješenje o samoizolaciji te je zabilježeno 67 slučajeva kršenja samoizolacije.

Ministar Bevanda pojasnio je da će osobama s rješenjem o samoizolaciji, ako ih se zatekne na javnom prostoru, policija propisati novčanu kaznu od 500 maraka. U slučaju da te osobe odbiju vratiti se u samoizolaciju, policija će ih uhiti te im prijeti kazna zatvora od jedne do osam godina, dodao je.

Županijski ministar unutarnjih poslova podsjetio je da je od jučer u HNŽ-u na snazi zabrana kretanja za osobe mlađe od 18 i starije od 65 godina te je pozvao sve građane da poštuju tu zabranu kako bi policija imala što manje posla.

Kako je rekao, prekršiteljima te zapovijedi također prijeti novčana kazna od 500 maraka.

Darko Juka iz Stožera civilne zaštite HNŽ apelirao je na sve građane da poštuju zapovijedi Županijskog stožera civilne zaštite HNŽ-a kako bi se spriječio "talijanski scenarij" u Bosni i Hercegovini.

Prim. dr. Nermin Avdić ponovio je kako je primarni cilj usporiti širenje epidemije, a restriktivne mjere pokazale su se kao najbolji način borbe protiv epidemije novog koronavirusa.

- Ne možemo zaustaviti epidemiju. Možemo je samo usporiti tako da uvijek imamo otprilike isti broj oboljelih kojim možemo pružiti potrebnu liječničku skrb, a ne da u jednom trenutku imamo 200 ili 300 pacijenata s teškim oblicima bolesti - poručio je.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

HNŽ: Poboljšanje sigurnost u prometu

CCI: HNŽ i dalje bez nadzora nad trošenjem javnog novca

HNŽ danas dobiva novu vladu, sjednica županijske skupštine zakazana za 13 sati

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo