Bosna i Hercegovina     | 21.03.2020. 15:56 |

Korisnicima javnih kuhinja u Starom Gradu podijeljeno po 200 KM

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 21. marta (FENA) - Povodom teške situacije uzrokovane pojavom virusa korona, načelnik Općine Stari Grad Sarajevo Ibrahim Hadžibajrić naredio je danas hitnu podjelu novčane pomoći ugroženim kategorijama stanovništva.

Općinski štab civilne zaštite donio je zaključak o podjeli sredstava u iznosu od pola miliona KM za ove kategorije, a prethodne sedmice rađeni su spiskovi korisnika na osnovu postojećih baza podataka. Uplate porodiljama i demobilisanim borcima koji primaju samo egzistencijalnu naknadu počet će u ponedjeljak - putem žiro računa.

Kako je od danas zabranjeno kretanje starijih od 65 godina i obustavljen javni prevoz, Hadžibajrić je donio odluku da se korisnicima javnih kuhinja iz Starog Grada novčane pomoći odnesu na kućnu adresu. Timovi uposlenika od jutros su na terenu i obilaze adrese i korisnike sa evidencije Službe za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu usklađene sa evidencijama javnih kuhinja.

- Napravili smo deset timova koje čine moji najbliži saradnici i sekretari mjesnih zajednica i rasporedili ih na svih 16 mjesnih zajednica u Starom Gradu, a do podne je obiđeno više od 100 korisnika. Svi su dobili novčanu pomoć od 200 KM za ono što im je neophodno: hranu, lijekove, higijenu. Od ponedjeljka nastavljamo na ovaj način. Pojačat ćemo timove i ubrzati procedure kako bismo stigli do onih najugroženijih i na licu mjesta im pomogli - kazao je Hadžibajrić.

Podjela novčanih pomoći socijalno najugroženijim kategorijama u općini Stari Grad bit će nastavljena u ponedjeljak, saopćeno je iz Općine Stari Grad Sarajevo.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

MUP KS - Sektor za građanska stanja, ponovo u zgradi Općine Stari Grad Sarajevo

Delegacija Općine Stari Grad Sarajevo u posjeti ministrima Vlade Srbije i Općini Stari Grad Beograd

Sarajevska Općina Stari Grad ponudila obnovu Doma Oružanih snaga BiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo