Bosna i Hercegovina     | 21.03.2020. 17:23 |

Sindikat PPDIVUT BiH traži da poslodavci poduzmu mjere zaštite radnika

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 21. marta (FENA) - Samostalni Sindikat zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji, vodoprivredi, ugostiteljstvu, turizmu i trgovini BiH (PPDIVUT BiH) traži hitno od poslodavaca da poduzmu odgovarajuće mjere u cilju zaštiti radnika i stvaranja uvjeta za rad.

S obzirom na novo nastalu situaciju izazvanu koronavirusom u BiH i uvođenjem neophodnih mjera, kao što je jedna od njih i ukidanje javnog gradskog prijevoza, radnici, članovi Sindikata PPDIVUT BiH traže da se poduzme određene mjere u cilju njihove zaštite, saopćeno je iz ovog Sindikata.

Sindikat PPDIVUT BiH traži da se radno vrijeme skrati do 18.00 sati, da se trgovine zatvore subotom i nedjeljom, da se obezbijedi veća zaštita radnika kod obezbjeđivanja rukavica, maski i dezinfekcionih sredstava te da se rednicima osigura dolazak na posao i povratak s posla.

Ukoliko se navedeno ne može osigurati, Sindikat PPDIVUT BiH predlaže da se sve trgovine zatvore na 15 dana, u suprotnom na sceni je potpuna dehumanizacija radnika u ovoj oblasti.

Sindikat PPDIVUT BiH poziva sve građane da se u potpunosti pridržavaju preporuka, mjera i uredbi od nadležnih organa u BiH.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Dr. Prtljagović: Raste broj zaraženih koronavirusom, situacija zasad stabilna

Kompanija LEDO prvi put potpisala Kolektivni ugovor - sindikat

Skočibušić o novom soju korone: Pratimo stanje, na snazi preventivne mjere

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'