Bosna i Hercegovina     | 21.03.2020. 18:38 |

Federalni sanitarni inspektori izdali 12.246 rješenja o izolaciji

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 20.marta (FENA) - Federalna uprava za inspekcijske poslove (FUZIP) je uputila sve raspoložive kapacitete na 15 cestovnih graničnih prijelaza i Granični prijelaz Međunarodni aerodrom Sarajevo, gdje federalni inspektori vrše 24-satnu sanitarnu kontrolu svih putnika koji ulaze u Federaciju Bosne i Hercegovine.

U saopćenju FUZIP navedeno je da zaključno s 20. martom prema do sada dostupnim informacijama, federalni sanitarni inspektori na graničnim prijelazima u FBiH izdali su ukupno 12.246 rješenja o stavljanju putnika/osoba pod zdravstveni nadzor/ograničenom kretanju/izolaciji na period od 14 dana.

Nadzorima i mjerama je, prema do sad dostupnim podacima, obuhvaćeno i ukupno 1.258 osoba - državljana BiH s prebivalištem u Republici Srpskoj koji su u BiH ušli preko graničnih prijelaza u Federaciji BiH, te su podaci - spiskovi s imenima, prezimenima, i adresama osoba blagovremeno dostavljeni Inspektoratu Republike Srpske na daljnje postupanje i provođenje mjera izolacije. Isto vrijedi i za 136 osoba - državljana BiH s prebivalištem na području Brčko Distrikta, za koje su podaci dostavljeni Inspektoratu Brčko Distrikta.

Kantonalni policijski organi svakodnevno vrše kontrole osoba kojima su od federalnih sanitarnih inspektora izdata rješenja o stavljanju pod zdravstveni nadzor/obaveznoj izolaciji, te je Federalnoj upravi za inspekcijske poslove do sad dostavljeno ukupno 78 zbirnih službenih zabilješki o nepoštivanju izrečenih mjera, na ime većeg broja osoba. A protiv  20 osoba biti će pokrenuti prekršajni postupci.

 Dežurni tim federalnog tržišnog inspektorata je u protekla četiri dana po prijavama građana izvršio 57 redovnih i 35 kontrolnih inspekcijskih nadzora u apotekama i drugim prodajnim objektima, u okviru kojih je izrečeno ukupno 59 prekršajnih naloga u iznosu od 133.700 KM, saopćeno je iz Federalna uprava za inspekcijske poslove.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Pronađen svinjski DNA u zaleđenom junećem bureku proizvođača Krajina Klas d.o.o. Banja Luka

Iz prodaje povučena 33 komada 'milka oreo' mliječnih pločica zbog pronađenih komada plastike

Pojačani inspekcijski nadzori od sutra na području Federacije BiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo