Ekonomija     | 22.03.2020. 11:54 |

Carinske ispostave Gradiška i Šamac rade i danas, na vrijeme pronaći špeditere

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 22. marta (FENA) – Zbog velikog broja pristiglih kamiona, kao i onih koji se nalaze u kolonama koje čekaju na ulaz u Bosnu i Hercegovinu, Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) je u dogovoru sa Koordinacionim tijelom BiH za zaštitu i spašavanje i Ministarstvom sigurnosti BiH, odlučila da carinske ispostave Gradiška i Šamac rade i danas.

U najkraćem roku je organizovan rad carinskih službenika i neophodnih inspekcijskih službi (veterinarska, fito-sanitarna, tržna), te se postupci carinjenja završavaju u najkraćem mogućem roku u skladu sa svim važećim zakonskim propisima, saopćili su iz UIO.

Apelovali su na uvoznike, koji do sada nisu uvozili i carinili robu u carinskim ispostavama Gradiška i Šamac, da već prije dolaska kamiona u terminal pronađu špeditera i s njim sklope ugovor o zastupanju pred carinskim organima.

-Ukoliko uvoznici prije dolaska kamiona u carinski terminal ovlaste šeditera koji će u njihovo ime pokrenuti carinski postupak, carinjenje robe će se puno prije završiti i vozači sa kamionima neće morati da provode dugo vremena u carinskim ispostavama – preciraju iz UIO.

Podsjećaju da kamioni, koji samo vrše tranzit kroz Hrvatsku prema Bosni i Hercegovin kao krajnjoj destinaciji, moraju ići na granične prijelaze Gradiška, Šamac i Bijača, u skladu sa odlukom susjedne Republike Hrvatske.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

BiH izdvaja 0,9 posto BDP-a za obranu, Oružanim snagama nedostaje 1.500 profesionalnih vojnih lica

Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u raženom brašnu podrijetlom iz Litve

Izbori za Hrvatski sabor: Do 16.30 sati na izbore izašlo 28.003 birača u BiH

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta