Bosna i Hercegovina     | 22.03.2020. 15:04 |

Ganić pozvao Kasumovića da odmah potpiše sporazum o Kantonalnoj bolnici Zenica

FENA Saopćenje

ZENICA, 22. marta (FENA) - Premijer Zeničko-dobojskog kantona Mirza Ganić pozvao je gradonačelnika Zenice Fuda Kasumovića da odmah, bez odlaganja, potpiše sporazum o priznavanju JU Kantonalna bolnica Zenica kao titulara vlasništva nad nekretninama, zemljištem i zgradama, koji je dostavljen 18. novembra prošle godine, saopćila je pres-služba Zeničko-dobojskog kantona.

U pismu upućenom gradonačelniku Kasumoviću, premijer Ganić podsjeća da je i Vijeće Grada Zenice 24. oktobra 2019. godine potvrdilo da je JU Kantonalna bolnica Zenica od interesa za Grad i građane Zenice te da je zbog pandemije koronavirusa potrebno hitno započeti realizaciju kapitalnih projekata u ovoj zdravstvenoj ustanovi, za koje je Vlada ranije osigurala finansijska sredstva.

- S obzirom na to da nismo sigurni koliko će trajati ova krizna situacija i da li ćemo morati urgentno pristupiti građenju dodatnog bloka intenzivne njege za smještaj pacijenata oboljelih od koronavirusa, neophodno je da odmah, bez odlaganja, potpišete sporazum kako bismo mogli riješiti imovinsko-pravne odnose u duhu zajedničkog interesa i tako stvorili pretpostavke za eventualne vanredne radove, ali i za realizaciju ranije planiranih projekata - naveo je premijer Ganić.

Potpisivanjem navedenog sporazuma, ističe on, bili bi omogućeni ulaganje deset miliona eura u energetsku efikasnost Kantonalne bolnice, modernizacija i unapređenje nivoa usluge ove zdravstvene ustanove, kao i smanjenje zagađenja zraka u gradu, zatim transfer plinovoda vrijednog 700.000 eura sa Zeničko-dobojskog kantona na Grad Zenica, odnosno kompaniju „Zenicagas“, kao i realizaciju osiguranog granta austrijske vlade od 300.000 eura, koji je već osiguran za Akcioni plan zelenih gradova u Zenici – s identificiranim potencijalnim ulaganima pogodnim za daljnje finansiranje te moguća dodatna ulaganja od 11 miliona eura od Zeničko-dobojskog kantona u dodatne bolničke usluge kroz javno-privatno partnerstvo, uključujući planirana ulaganja u Interventnu kardiologiju, tehnologiju Gamma noža i Hemodijalizu.

- U gradu Zenica, spomenute investicije će pokrenuti i ekonomsku aktivnost koja će nam u narednom periodu biti više nego potrebna, a to će donijeti dodatni prihod u gradskom budžetu, kao i bolju perspektivu i uslove za rad 1.502 radnika Kantonalne bolnice s prebivalištem u Zenici, što je 92 posto od ukupnog broja zaposlenih. Ipak, najveću korist će imati građani jer će se u Kantonalnoj bolnici pružati zdravstvene usluge na visokom nivou, kao što je primjena procedure 'zlatnog sata' u Interventnoj kardiologiji, koju, u borbi s vremenom, pacijenti iz našeg kantona trenutno dobijaju u centrima u Tuzli i Sarajevu - navodi u pismu premijer Zeničko-dobojskog kantona.

S obzirom na to da je gradonačelnik Kasumović odgodio sastanak o ovoj temi, koji je trebalo da bude održan sutra, 23. marta u sjedištu Grada Zenice, Ganić je izrazio uvjerenje da će gradonačelnik Zenice potpisati sporazum i omogućiti deblokadu realizacije razvojnih projekata u Kantonalnoj bolnici Zenica.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Ljekari u Gazi kažu za BBC da su ih izraelski vojnici tukli i ponižavali nakon racije u bolnici

Humanitarne agencije nadaju se da će evakuirati oko 140 pacijenata iz bolnice Nasser u Gazi

U bolnici na otoku Rabu pacijent usmrtio drugog šakama

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'