Bosna i Hercegovina     | 23.03.2020. 12:00 |

AmCham BiH upozorava na mogući uvoz diskutabilnih lijekova u BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 23. marta (FENA) - Američka trgovačka komora u BiH upozorila je da bi se registracijom, uvozom i distribucijom diskutabilnih lijekova u Bosnu i Hercegovinu, a koji su u većini zemalja u okruženju nadležne institucije odbile uvesti u svoje države, stvorila ozbiljna opasnost po zdravlje građana i po zdravstveni sisteme unutar BiH.

Ističe da "uvoz i stavljanje u promet lijekova koji su klasificirani kao neusporedivi biološki lijekovi, koji ne zadovoljavaju kriterije Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), a ni kriterije Evropske Agencije za lijekove (EMA) mogu predstavljati opasnost po zdravlje pacijenata, te u usporedbi na registrovane referentne biološke lijekove ne predstavljaju lijek".

U prvom redu Američka trgovačka komora u BiH podržava sve procese koje vodi struka, a čiji je cilj osigurati kvalitet i dostupnost provjerenih lijekova svim pacijentima u BiH.

Također, podržava aktivnosti svojih članica koje teže da unaprijede i usklade zdravstveni sektor u BiH s najboljim EU i svjetskim praksama.

Američka trgovačka komora u BiH je nezavisna, neprofitna, nevladina organizacija i akreditovani član U.S. Chamber of Commerce u Washingtonu, osnovana 2001. godine kako bi unaprijedila interes i stavove američkih i drugih inostranih, regionalnih i domaćih kompanija u BiH s ciljem poboljšanja poslovnog okruženja i promicanja visokih standarda komercijalne prakse.

Jedna od najvažnijih uloga AmCham BiH je saradnja sa članovima na kreiranju kolektivnih stavova poslovne zajednice o preprekama za poslovanje u BiH, koje sprovodi kroz različitie komitete unutar komore. Pa tako, kroz komitet za zdravstvenu zaštitu i zaštitu životne sredine komora promoviše pozitivne zdravstvene i farmaceutske prakse.

- Želimo uspostaviti konstruktivan dijalog sa Agencijom za lijekove i medicinska sredstva BiH i nadležnim ministarstvima zdravlja na svim nivoima vlasti o temi diskutabilnih lijekova čiji kvalitet, sigurnost i efikasnosti nije dokazana a odobreni su im uvoz i distribucija u BiH - ističu iz Američke trgovačke komore u BiH u dopisu Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH, entitetskim ministrima zdravstva Vjekoslavu Mandiću i Alenu Šeraniću, te ministrici civilnih poslova BiH Ankici Gudeljević.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Tegeltija podržao inicijativu za ukidanje, smanjenje ili povrat PDV-a na lijekove

Nastavlja se nestašica; u zadnjih pet godina na tržište BiH nije došao nijedan inovativni lijek

Lijekovi za taoce i civile na putu za Gazu nakon noći smrtonosnih udara

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo