Bosna i Hercegovina     | 23.03.2020. 14:03 |

SKS: Zavod zdravstvenog osiguranja izdvojit će osam milina KM za opremu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 23. marta (FENA) - Skupština Kantona Sarajevo danas je naložila Zavodu  zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo naloženo da odmah iz tekućih rezervi prebaci sredstva u iznosu od 8.000.000KM za nabavku medicinske i zaštitne opreme koja u ovom trenutku nedostaje.

Također je Zavodu naloženo da pripremi rebalans finansijskog plana u narednih 15 dana, u skladu sa stvarnim potrebama koje su se javile u vrijeme pandemije koronavirusa.

Ministar zdravstva KS Rusmir Mesihović je pohvalio rad Kriznog štaba KS, koji prati vanrednu situaciju i potreba ljekara, medicinskog osoblja.

U tom smislu je podsjetio da Vlada KS iz budžeta izdvojila milion KM za nabavku medicinske opreme, te da Zavod sa dodatnih osam miliona može odmah krenuti u nabavku medicinske opreme.

Kazao je i to da je trenutno, zbog pandemije koronavirusa, jedina dostupna medicinska oprema u Kini, ali da ju moguće nabaviti jer su već ostvareni kontakti i prvi avion bi mogao da preveze opremu ukoliko sredstva budu osigurana.

Skupština Kantona Sarajevo danas je na sjednici dala saglasnost na Finansijski plan Zavoda zdravstvenog osiguranja KS. Ukupno raspoloživa sredstva Zavoda u 2020. godini planirana su u iznosu 500.263.000 KM, od čega ukupni prihodi tekućeg perioda iznose 447.034.000 KM, preneseni dio sredstava iz akumuliranog viška prihoda nad rashodima iz ranijih godina 31.347.000 KM i zakonska sredstva rezerve  21.882.000 KM.

Ukupno planirana raspoloživa sredstva u 2020. godini veća su za 36.451.109 KM u odnosu na plan za 2019.godinu.

Zbog  sprječavanja širenja zaraze uzrokovane koronavirusom (COVID-19), na sjednici Skupštine KS je po odluci Kolegija učestvovalo 18 zastupnika, po jedan predstavnik Vlade KS i Službe za skupštinske poslove KS.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Skupština KS jednoglasno podržala izbor novih laureata priznanja Kantona Sarajevo

Sjednica Predstavničkog doma PFBiH još uvijek traje, razmatra se sigurnosna situacija u FBiH

Nastavljena deseta redovna sjednica Predstavničkog doma Federalnog parlamenta

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta