Bosna i Hercegovina     | 23.03.2020. 14:53 |

Društvo novinara BiH usvojilo smjernice djelovanja u periodu krize

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 23. marta (FENA) - Društvo novinara Bosne i Hercegovine je pozdravilo odluku Vlade Federacije da se putem direktnog prenosa obraća javnosti, te izrazilo zadovoljstvo da su poduzete mjere u cilju daljnje zašitite zdravlja i sigurnosti novinara.

Iz Društva podsjećaju da su zajedno sa Udruženjem/udrugom BH novinari, Vijećem za štampu i online medije u Bosni i Hercegovini, Regulatornom agencijom za komunikacije Bosne i Hercegovine, uz podršku velikog broja novinara i medija usvojili smjernice djelovanja u periodu krize.

Društvo podsjeća kolege novinare, medijske kuće i nadležne na donesene smjernice djelovanja u periodu krize te poziva novinare da slijede uputstva Međunarodne federacije novinara (IFJ) i Evropske federacije novinara (EFJ) koja se odnose na vjerodostojnost izvora informacija, sigurnost rada novinarki i novinara u uslovima krize, kao i to da svoje izvještaje temelje na tačanim, pouzdanim i objektivnim informacijama iz zvaničnih izvora.

Također, novinari su pozvani da s građanima i građankama dijele preporuke i savjete kompetentnih i stručnih osoba i institucija koji će im omogućiti blagovremeno infomiranje i provođene preventivnih mjera sprečavanja širenja koronavirusa u BiH.

Novinari i mediji su pozvani da solidarno dijele saznanja i informacije kojima raspolažu, te međusobno koordiniraju odlazak na teren, jer će na taj način doprinijeti sveobuhvatnom informiranju građana i građanki, a i zaštititi kolege novinare i druge medijske djelatnike ( fotoreportere, snimatelje, vozače, itd...) od rizika širenja koronavirusa.

Društvo napomije da treba smanjiti na najmanju neophodnu mjeru dolazak gostiju u televizijske i radiostanice, a potrebu za intervjuima i izjavama zvaničnika nadomjestiti korištenjem online alata i tehnika za prikupljanje informacija u vezi sa koronavirusom.

Društvo poziva novinare i medije da osim izvještaja o radu krizih štabova, medicinskih ustanova, zvaničnih organa vlasti, osiguraju građanima i građankama pristup informacijama koje se odnose na psihološku, socijalnu i obrazovnu podršku i servisne usluge kako bi mogli lakše savladati osjećaj bespomoćnosti i anksioznost koji sobom nosi obaveza dužeg boravka u kući i drugim zatvorenim prostorima.

Društvo novinara BiH zahtijeva od državnih i javnih institucija i organa Federacije BiH, kao i svih kantona pojedinačno, obustavljenje svih pres-konferencija i drugih javnih skupova sa većim brojem novinara i medija, te time prihvate svoj dio obeveza o izolaciji i da djeluju putem online komunikacijskih kanala i IT platformi.

Također, Društvo novinara BiH zahtijeva da poslodovci u medijskim kućama stave na prvo mjesto zdravlje i sigurnost novinara, fotoreportera, snimatelja i drugog medijskog osoblja, te da dosljedno primjenjuju principe prevencije i zaštite zdravlja medijskih profesionalaca na radnom mjestu. Takav pristup mora uključivati planove za rad u smjenama (u redakcijama) i dežurne novinare i ekipe koji će posao obavljati online, od kuće.

Inicijativu su, kako se navodi u saopćenju Društva novinara, podržale sve vodeće medijske kuće u Bosni i Hercegovini.

 

 

 

                             

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                       

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Arnes Grbešić i Selma Melez dobitnici nagrade za najbolju novinarsku priču o procesu pristupanja BiH

Društvo novinara BiH dodijelilo novinarske nagrade za 2022. godinu

Društvo novinara BiH raspisuje Konkurs za nagrade i priznanja za 2022. godinu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo