Bosna i Hercegovina     | 23.03.2020. 14:53 |

Agencija za javne nabavke upozorava na zlouporabe u postupcima javnih nabavki

FENA Saopćenje

MOSTAR, 23. ožujka (FENA) – Agencija za javne nabavke BiH upozorila je kako je primijećeno da neka ugovorna tijela zlorabe trenutnu situaciju kako bi dogovarali nabavke koje se ne mogu dovesti u izravnu svezu s mjerama neophodnim za sprječavanje širenja i ublažavanje posljedica koronavirusa.

Iz Agencija za javne nabavke BiH podsjećaju da je 17. 3. ta agencija, u konsultaciji i uz suglasnost Vijeća ministara BiH, izdala priopćenje koje se odnosi na javne nabavke neophodne za sprječavanje širenja i ublažavanje posljedica epidemije koronavirusa.

U tom tumačenju navodi se da se pregovarački postupak bez objave obavijesti o nabavi može koristiti zbog više sile, te članak 10. stavak (1) točku b) Zakona o javnim nabavkama BiH, prema kojem javna nabava može biti izuzeta od primjene Zakona zbog posebnih mjera sigurnosti u slučajevima izuzetne nužde.

Međutim, u posljednje vrijeme primijećene su određene zlouporabe izdanog priopćenja s pratećim tumačenjem Zakona, odnosno nabavke koje se ne mogu dovesti u izravnu svezu s mjerama neophodnim za sprječavanje širenja i ublažavanje posljedica koronavirusa

"U tom smislu, najozbiljnije upozoravamo sva ugovorna tijela u BiH i njihove rukovoditelje da ne čine spomenute zlouporabe, jer će u suprotnom protiv ugovornih tijela i odgovornih osoba biti odmah podnesene prekršajne i kaznene prijave", upozorili su iz Agencija za javne nabavke BiH.

Iz Agencije su pozvali sve one koje imaju informaciju o potencijalnim opisanim zloupotrabama da iste prijave Agenciji za javne nabave BiH na e-mail: kontakt@javnenabavke.gov.ba. Te prijave mogu biti podnesene anonimno bez otkrivanja identiteta prijavitelja.

 

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Agencija za javne nabavke BiH i Američka trgovačka komora u BiH potpisali Sporazum o saradnji

Digitalne inovacije za efikasne i transparentne javne nabavke (VIDEO)

Sattler o važnosti usvajanja izmjena i dopuna Zakona o javnim nabavkama

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo