Bosna i Hercegovina     | 23.03.2020. 15:18 |

ZDK- Stanje nepromjenjeno, zadnja zaraza koronavirusom dokazana u petak

FENA Vehid Begunić

ZENICA, 23. mart (FENA) - Epidemiološka situacija u pogledu zaraze koronavirusom u Zeničko-dobojski kanton (ZDK) ostala je nepromijenjena u odnosu na kraj prošle sedmice - kazao je u izjavi za Fenu načelnik Odjela za zarazne i infektivne bolesti Kantonalne bolnice Zenica (KBZ) Ednan Drljević.

On je podsjetio kako i dalje u tom kantonu ima šest dokazanih slučajeva zaraze koronavirusom, a posljednji pozitivan nalaz otkriven je u petak, 20. marta, kod ženske osobe iz Tešnja. Još oko 2.000 osoba u tom kantonu, a koji su se vratili iz inozemstva, nalazi se u samoizolaciji u svojim domovima.

-U međuvremenu je odrađeno još nekoliko testova kod osoba koje se nalaze u samoizolaciji, jer su imali neke druge zdravstvene probleme, ali svi su bili negativni.

Pet zaraženih osoba smješteno je u našem izolatoriju, a jedan muškarac, kod kojeg je krajem prošle sedmice došlo do pogoršanja zdravstvenog stanja, prebačen je na naš odjel. On ima i druge zdravstvene probleme, a danas je trebao biti i operisan. Međutim, odustalo se od operacije jer su nalazi bili bolji, ali pratimo njegovo stanje pa ako se ukaže potreba za operacijom bit će operisan- najavljuje Drljević.

Kod pet osoba koje su smještene u izolatoriju, dvije još uvijek imaju povišenu temperaturu, ali se i njihovo stanje kontinuirano prati, kao i prestala tri pacijenta.

Ovih će dana, najavljuje Drljević, uraditi preliminarne kontrolne testove za prve tri osobe kod kojih je dokazana zaraza koronavisurom, jer je prošlo 14 dana od dokazanog pozitivnog testa na koronavirus te njihovog smještaja u izolatorij.

Danas je zasjedao i Krizni štab civilne zaštite ZDK, na kojem su, kako je kazao ministar zdravstva Adnan Jupić, tražili od Civilne zaštite da iznađe rješenje za prijevoz zdravstvenih radnika na posao.

-Uveden je policijski sat, ukinut javni prijevoz, a ti ljudi se trebaju nekako prebaciti do posla. Tu prije svega mislimo na zaposlene u KBZ-u, koja ima 1.800 zaposlenih, od kojih mnogi putuju iz udaljenijih mjesta - napominje Jupić.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Drljević - Crna Gora može biti spremna za članstvo u EU i prije 2025.

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu