Bosna i Hercegovina     | 23.03.2020. 16:17 |

Ministarstvu inostranih poslova BiH se obratilo više desetina državljana BiH

FENA Emir Felic

SARAJEVO, 23. marta (FENA) - Ministarstvo inostranih poslova BiH je 15. marta 2020. godine uspostavilo telefonsku liniju za hitne pozive 033 281 309 te adresu elektronske pošte emergency@mvp.gov.ba za kontakte naših državljana koji se nalaze u inostranstvu, a imaju potrebu da nas kontaktiraju u vezi sa trenutnom situacijom.

Ministar savjetnik u Ministarstvu vanjskih poslova BiH Nebojša Regoje izjavio je za Fenu da su putem tih kanala za kontakte primljeni brojni zahtjevi i upiti, a situacija se praktično konstatno mijenja imajući u vidu pozive koji pristižu i koji se obrađuju.

Ministarstvu inostranih poslova BiH se obratilo više desetina državljana BiH, koji se trenutno nalaze u inostranstvu sa različitim upitima vezanim za načine povratka u Bosnu i Hercegovinu. Većina takvih upita je iz evropskih zemalja, ali ima i slučajeva iz Azije, SAD-a, Latinske Amerike, Kanade.

- Kao generalni savjet, našim državljanima sugerišemo da prate realne mogućnosti povratka komercijalnim letovima, a da se za konzularnu pomoć, ukoliko im je potrebna, obrate nadležnim DKP- ima Bosne i Hercegovine koji pokrivaju zemlju ili region u kojem se trenutno nalaze, s obzirom da za sada nije planiran organizovani povratak državljana Bosne i Hercegovine iz inostranstva. Neke od zemalja iz kojih ima najviše registrovanih zahtjeva su Njemačka - 79, Turska - 26, Ruska Federacija - 16, Egipat - 16, Španija - 10, ali su to promjenjivi brojevi s obzirom na vrlo dinamični situaciju koja se iz trenutka u trenutak mijenja, ali se svi zahtjevi koji pristižu evidentiraju i konstatno se obrađuju - kazao je Regoje za Fenu. 

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Nebojša Regoje ponovno izabran za člana Upravnog odbora SEECOM-a

Regoje potvrdio medijske izvještaje o hapšenju državljanina BiH u Njemačkoj

Među 14 poginulih u Makedoniji zasad nema identifikovanih državljana BiH

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana