Bosna i Hercegovina     | 23.03.2020. 17:46 |

Zeničko-dobojski kanton radi na poduzimanju mjera zaštite

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 23.marta (FENA) - Premijer Zeničko Dobojskog Kantona  Mirza Ganić održao je sastanak sa predstavnicima zdravstvenih vlasti na kojem su analizirani efekti dosadašnjih mjera koje su donosili kantonalni organi, prije svega Krizni štab za praćenje novog koronavirusa pri Ministarstvu zdravstva te Kantonalni štab civilne zaštite, a razgovarano je i o mogućnostima i finansijskim potrebama zdravstvenog sistema u borbi protiv koronavirusa.

Premijer Ganić je rekao da je u stalnom kontaktu sa svim nadležnim organima koji su zaduženi za suzbijanje pandemije koronavirusa, te da je Krizni štab preduzeo važne mjere na zaštiti građana i zdravstvenih radnika, koji su u ovom trenutku na udaru pandemije.

 - Uredili smo izolatorij za smještaj inficiranih sa 50 kreveta, a unutar Kantonalne bolnice Zenica smo osigurali prostor za smještaj pacijenata sa težom kliničkom slikom. Vlada je osigurala sredstva u iznosu od 2,5 miliona KM za nabavku opreme u KBZ-u i zaštitu zdravstvenih radnika, a sproveli smo i sve naredbe sa nivoa Federacije - kazao je Ganić.

 On je također kazao da je aktiviran Kantonalni štab civilne zaštite koji je je preuzeo vođenje kriznom situacijom i kontinuirano prati razvoj situacije i poduzima neophodne mjere shodno naredbama FUCZ te definiše svoje sopstvene naredbe kako bi se olakšao život, a i zaštitilo zdravlje i životi građana.

Pripadnici policije su angažirani kao podrška lokalnim zajednicama u provođenju izdatih naredbi od strane FUCZ, KUCZ i općinskih štabova, a uspostavili smo i trijažne punktove u sedam općina i gradova ZDK te će ovi punktovi do kraja sedmice biti postavljeni i u drugim općinama.

Upućena je, kako je istakao Ganić, i urgencija Vladi Federacije Bosne i Hercegovine da se osiguraju dodatna finansijska sredstva za potrebe Kantonalne bolnice Zenica, jer ova ustanova opslužuje preko 360.000 stanovnika, a ima jako lošu opremu.

- Obratili smo se i Predsjedništvu BiH da vodi računa o raspodjeli opreme od najavljenih donacija iz Turske, kako se ne bi desilo da donacija zaobiđe našu bolnicu - kazao je premijer ZDK, dodajući da je Vlada reagirala i prema Gradu Zenica tražeći da hitno potpišu sporazum kojim bi se omogućila deblokada projekata razvoja KBZ-a, za koje su ranije osigurana sredstva, te ako bude potrebno, omogućila urgentna izgradnja dodatnih kapaciteta za intenzivnu njegu, jer vanredna situacija ne znači stavljanje važećih zakona van snage.

 Također, navodi se u saopštenju, radi se  analiza budžeta ZDK radi povlačenja finansijskih sredstava iz drugih ministarstva za potrebe KUCZ-a i Ministarstva zdravstva.

- Ako ne budemo u mogućnosti da osiguramo dodatna sredstva kroz naše odluke, to ćemo učiniti kroz rebalans budžeta - kazao je Ganić, ističući da će Vlada sutra usvojiti izmjene Uredbe o zapošljavanju u javnom sektoru kojima će se omogućiti lakše zapošljavanje radnika u zdravstvenom sektoru dok traje pandemija koronavirusa, saopštila je Press-služba ZDK

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

OSCE podržao nastavak reforme nastavnih planova i programa za osnovne i opće srednje škole u ZDK

Ured za borbu protiv korupcije ZDK - Radionica o izvještavanju o implementaciji planova integriteta

Za otklanjanje arhitektonskih barijera i mobilnost invalidnih osoba u ZDK 250.000 KM

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'