Sport     | 23.03.2020. 19:53 |

Dick Pound: MOO je odlučio odgoditi Olimpijske igre

FENA Agencije

NEW YORK, 23. ožujka (FENA) - Međunarodni olimpijski odbor (MOO) odlučio je odgoditi Olimpijske igre u Tokiju 2020. zbog pandemije koronavirusa, izjavio je član MOO-a Dick Pound za USA Today.

Čini se kako je pritisak brojnih olimpijskih odbora, sportskih saveza i sportaša urodio plodom.

"Na temelju podataka koje posjeduje MOO, odlučeno je o odgodi", prenosi Hina Poundovu izjavu.

"Koliko znam Igre neće započeti 24. srpnja," dodao je Kanađanin koji je desetljećima jedan od najutjecajnijih članova MOO-a.

Olimpijske i Paraolimpijske igre bi se trebale održati iduće godine, a detalji će biti razrađeni u naredna četiri tjedna.

Glasnogovornik MOO-a Mark Adams nije želio komentirati Poundov istup, tek je istaknuo kako svaki član MOO-a ima pravo tumači odluku izvršnog odbora koja je objavljena jučer.

Na izvanrednom sastanku IO-a je zaključeno da će u sljedeća četiri tjedan biti donijeta konačna odluka o sudbini Olimpijskih igara u Tokiju, a među mogućim scenarijima prvi se put spominjala i odgoda, ali je naglašeno kako otkazivanje Igara ne dolazi u obzir.

Japanski premijer Shinzo Abe u ponedjeljak je po prvi put najavio kako njegova zemlja uzima u obzir mogućnost odgađanje OI koje bi se trebale održati u Tokiju od 24. srpnja do 9. kolovoza zbog pandemije koronavirusa od kojega je dosada umrlo gotovo 15.000 osoba diljem svijeta.

"Ukoliko održavanje Igara u njihovoj integralnoj formi ne bude moguće, tada ćemo razmotriti mogućnost njihove odgode. No, otkazivanje Igara za sada nije opcija", izjavio je Abe u japanskom parlamentu.

Otpor održavanju Olimpijskih igara u srpnju ove godine naglo je ojačao u proteklih 48 sati, iskazan u pozivima nekoliko utjecajnih aktera, uključujući američke i britanske atletičare i olimpijske odbore nekoliko zemalja da se igre zbog pandemije odgode.

Kanada je prva zemlja koja je objavila da neće slati sportaše u Tokio, dok je Australski olimpijski odbor danas objavio da bi se njihovi sportaši trebali početi pripremati za to da će Igre biti održane 2021. godine.

"Nalazimo se usred globalne zdravstvene krize koja je daleko značajnija od sporta", naveli su u izjavi Kanadski olimpijski odbor i Paraolimpijski odbor.

"Zbog COVID-a i rizika povezanih s tom bolešću nije sigurno za naše sportaše ni za zdravlje i sigurnost njihovih obitelji i šire kanadske zajednice da nastavimo trenirati i pripremati se za Igre", objavili su.

Sportaši s invaliditetom mogu biti izloženi posebnom riziku od epidemije jer neki imaju zdravstvene probleme.

"Ljudski je život važniji od bilo čega. U ovom je trenutku najvažnije da svi, uključujući sportaše, ostanu kod kuće i pomognu suzbijanju širenja novog koronavirusa u svijetu", kazao je predsjednik Međunarodnog paraolimpijskog odbora Andrew Parsons, prenosi Hina.

Odgoda bi bila težak financijski udarac za zemlju domaćina, Japan koja je uložila više od 12 milijardi dolara, međutim očito je pobijedio razum.

Više od 337.000 ljudi zaraženo je novim koronavirusom širom svijeta, a više od 14.600 umrlo je od pandemije za koju je Svjetska zdravstvena organizacija rekla da se ubrzava.

Olimpijske igre nikada prije nisu odgađane, iako su u tri puta otkazane 1916., 1940. i 1944. tijekom dva svjetska rata, dok su 'hladni rat' i bojkoti poremetili OI u Moskvi i Los Angelesu 1980. i 1984. godine.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Svečanom akademijom obilježena 40. godišnjica Sarajevske olimpijade

Direktor organizacionog odbora Olimpijskih igara u Parizu pod istragom zbog nezakonitih isplata

Hidžab neće biti zabranjen u olimpijskom selu u Parizu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo