Kultura     | 23.03.2020. 20:24 |

TKT fest slavi punoljetstvo kroz online predstave

FENA Maja Nikolić

TUZLA, 23. marta (FENA) – Za nekoliko dana, na Svjetski dan teatra 27. marta trebao je započeti 18. TKT Fest, kojim bi  Teatar kabare Tuzla proslavio ponoljetstvo.  

- Obilježavanje punoljetstva na festivalskoj pozornici trebalo je trajati od 27. marta do 2. aprila. Osam preciziranih i dogovorenih teatarskih događaja, u sedam dana dešavanja, trebalo je obilježiti punoljetstvo koje je svih tih godina dobrim dijelom bilo na margini dešavanja i egzistiranja društvene zajednice na koju je ovaj Festival upućen – navode iz Teatra kabare Tuzla.       

Međutim, nepredviđene društvene okolnosti u, regionu, Evropi i svijetu prouzrokovane epidemiološkom situacijom prouzročile su vanredno stanje, što je značilo da se 18. TKT-fest ne može organizovati u predviđenim terminima sa već isplaniranim sadržajima.        

- Ali, TKT fest ne bi bio angažiran i provokativan da i u najtežim okolnostima ne pronađe smisao svoga bitisanja. U momentu kada u društvu i državi vlada vanredno stanje sa zabranama održavanja svih javnih okupljanja, kao i period samoizolacije, TKT fest će se ipak održati kao On-line Festival. Bit će organiziran u predviđenim danima, kada je i trebalo da se organizuje i na festivalskoj sceni. Ovogodišnji jedinstveni On-line TKT fest 2020. će se organizovati pod motom: ''Punoljetstvo i virtuelnost – protiv panike i straha'' - najavili su večeras  iz Teatra kabare Tuzla.  

Kako kažu, panika i strah u datim okolnostima mogu mnogo više da naškode pojedincu i društvu, nego sam koronavirus.

- Da opća epidemija ne bi pobijedila treba sačuvati prisustvo duha kroz teatarsku umjetnost, a to će pružiti u svom virtuelnom svijetu kazališno dokumentarne izložbe On-line TKT festa 2020. – smatraju ovi umjetnici entuzijasti akademskog teatra. 

Kako su najavili,  TKT-ovska festivalska publika, koja je prinuđena da ostane kući, moći će da na digitalnim platformama www.teatarkabaretuzla.com i putem društvenih mreža u sedam festivalskih dana vidjeti predstave:

U petak, 27.03.2020. u 19.30:

- On-line poruka povodom 27. marta Svjetskog dana pozorišta

- On-line pozorišno dokumentarna izložba „TKT festovska kreacija na virtuelnoj pozornici“

 

U subotu, 28.03.2020 u 19.30:

- Online predstavljanje monografije o Vladi Keroševiću „Glumac, reditelj, producent, profesor-na sceni i van nje“, autora Srđana Vukadinovića i Jakova Amidžića

U nedjelju, 29.03.2020. u 19.30:

-  Online pozorišno dokumentarna izložba „Virtuelni humor na sceni TKT-festa“

 

U ponedjeljak, 30.03.2020. u 19.30

-  Online pozorišno dokumentarna izložba „Festivalske virtuelne vrednote i Ivo Andrić“

 U utorak, 31.03.2020. u 19,30:

- Online pozorišno dokumentarna izložba „Virtuelno TKT-festovsko razdrmavanje sa Dušanom Kovačevićem“

 U srijedu, 01.04.2020. u 19.30:

-  Online pozorišno dokumentarna izložba „Virtuelni svijet Meše Selimovića na sceni TKT-festa“

 U četvrtak, 02.04.2020. u 19,30

-  Online pozorišno dokumentarna izložba „Digitalni balans Zijaha Sokolovića na TKT-ovskoj platformi

Digitalni projekat On-line TKT-fest 2020. realizuje programska i producentska ekipa: Vlado Kerošević, Srđan Vukadinović, Ivana Milosavljević, Damir Altumbabić, Zoran Pavljašević, Emir Hukić, Avdo Smajić, Edin Memić i Jakub Halilović.

- Prvi put se TKT-fest i njegova publika nalaze u ovakvoj situaciji. Stanje je teško, ali će proći. Svima onima koji su u izolaciji, i u kućama su, online TKT-fest 2020. poručuje da uz digitalne sadržaje kazališno dokumentarnog karaktera savladaju paniku, obmanu i strah, kao i da budu saosjećajni i razumni- poručili su organizatori u povodu punoljetstva TKT festa.  

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

TKT Fest počinje u Tuzli 26. novembra

Dani akademskog teatra zatvorenI predstavom za djecu 'Hoću kući'

Predstava 'Gospođica Julija' otvara ovogodišnji TKT Fest

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo