Magazin     | 24.03.2020. 07:54 |

Dogodilo se na današnji dan

FENA Cvita Kusić

MOSTAR, 24. ožujka (FENA) -

- 1603. Umrla engleska kraljica Elizabeta I., šesta i posljednja vladarica dinastije Tudor. Njezinu vladavinu nazivaju Zlatnom Elizabetinom erom u kojoj je rasla ekonomska moć Engleske, cvjetala znanost, filozofija i kultura.

- 1874. Rođen Harry Houdini, američki iluzionist mađarskog podrijetla, pravog imena Erik Weisz, jedan od najpoznatijih iluzionista u povijesti čiji život i smrt i danas bude mnoge nedoumice.

- 1882. Robert Koch, njemački bakteriolog, u Berlinu iznio vlastitu spoznaju o uzročniku tuberkuloze, patogenom mikroorganizmu štapićastog oblika, koji je po njemu nazvan Kochovim bacilom. Bilo je to revolucionarno otkriće u borbi protiv najopasnije bolesti 19. stoljeća.

- 1886. Rođen Gabrijel Jurkić, bosanskohercegovački slikar i jedan od najznačajnijih impresionista u Bosni i Hercegovini. Bio je prvi školovani bosanskohercegovački slikar, koji je slikao pod utjecajima secesije i poentilizma.

- 1905. Umro Jules Verne, najprevođeniji autor romana u svijetu nakon Agathe Christie. Smatra se jednim od osnivača cjelokupnog žanra znanstvene fantastike. Najpoznatiji su mu romani "20 000 milja pod morem", "Put u središte Zemlje" i "Put oko svijeta u 80 dana".

- 1926. Rođen Dario Fo, talijanski dramski pisac, scenograf, redatelj i glumac, dobitnik Nobelove nagrade za književnost. Autor je više od 80 predstava, od kojih su najpoznatije političke satire "Nećemo platiti! Nećemo platiti!" i "Slučajna smrt jednog anarhista".

- 1944. Saveznički vojnici zarobljeni u Drugom svjetskom ratu započeli "Veliki bijeg" iz zatvoreničkog logora u Poljskoj. Prema spektakularnom bijegu opisanom u romanu Paula Brickhilla, 1963. snimljen je uspješan film.

- 1972. Ujedinjeno Kraljevstvo uvelo Direktno upravljanje nad Sjevernom Irskom koje je trajalo do 2007. godine.

- 1976. Argentinska predsjednica Isabel Peron, treća supruga Juana Perona, oteta i svrgnuta u državnom udaru poznatom pod nazivom 'Prljavi rat'.

- 1989. Tanker Exxon Valdez izlio više od 40 milijuna litara nafte ispred zaljeva Prince William na Aljasci i izazvao golemu ekološku katastrofu, prekrivši više od 28.000 kilometara mora.

- 1999. NATO započeo bombardiranje Jugoslavije. U bombardiranju vojnih i civilnih ciljeva sudjelovale su sve članice NATO-a i to s više od 1.000 zrakoplova i velikim brojem krstarećih raketa.

- 2002. Na 74. dodjeli Oscara u Los Angelesu, film bosanskohercegovačkog redatelja Danisa Tanovića "Ničija zemlja" dobio Oscara za najbolji film s neengleskog govornog područja.

- 2008. Umro Boris Dvornik, hrvatski kazališni, televizijski i filmski glumac, redatelj i scenarist. Bio je jedan od najvećih predstavnika hrvatske kinematografije.

- 2008. Butan nakon održavanja prvih slobodnih općih izbora postao republika, čemu je prethodio potez kralja Jigme Singye Wangchuka koji je protiv volje parlamenta ograničio svoje ovlasti i stavio se pod parlamentarni autoritet.

- 2015. Putnički zrakoplov Germanwingsa srušio se u francuskim Alpama. Poginulo je svih 144 putnika i šest članova posade. Istražitelji kasnije priopćili da je kopilot Andreas Lubitz namjerno srušio zrakoplov.

- 2016. Radovan Karadžić pred Haškim tribunalom prvostupanjskom presudom osuđen na kaznu od 40 godina zatvora zbog odgovornosti za zločine počinjene na teritoriji BiH tijekom rata. Na doživotni zatvor osuđen je 20. ožujka 2019. godine.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Dogodilo se na današnji dan

Dogodilo se na današnji dan

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom