Svijet     | 24.03.2020. 09:59 |

Iranski istraživački centri usmjereni na kontrolu širenja koronavirusa

FENA Internet

TEHERAN, 24. marta (FENA) – Iranski ministar nauke, istraživanja i tehnologije Mansour Gholami naglasio je iransku spremnost da dijeli svoja iskustva i naučne nalaze sa svjetskim zemljama u borbi protiv novog koronavirusa i bolesti COVID-19 koju izaziva.

Gholami je dao te komentare na sastanku ministara nauke država članica specijalne komisije UNESCO-a koji su raspravljali o epidemiji novog koronavirusa putem video konferencije. Rasprave su održane u saradnji sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom (WHO).  

Ministar je izvijestio svoje kolege o mjerama koje su poduzeli iranski univerziteti i istraživački centri na suprotstavljanju širenju bolesti koje je u globalnim okvirima okarakterizirana kao pandemija.

Naglašavajući da sanitarnu opremu, uključujući razne tipove sredstava za dezinfekciju i zaštitnih maski za lice sada proizvode neki iranski naučni i tehnološki kompleksi, Gholani je kazao da su svi iranski univerziteti istovremeno bili zatvoreni s pojavljivanjem epidemije u Iranu.

Ministar je kazao da je njegova zemlja razvila kapacitete za online nastavu za studente tokom epidemije, dodajući da su se iranski istraživački centri usmjerili na kontrolu širenja koronavirusa u ranim fazama epidemije.

Izvještaji o potvrđenom broju pacijenata u Iranu i onih koji su se izliječili ukazuju na snažne kapacitete zemlje u bavljenju krizom, kazao je on, prenosi iranska državna novinska agencija IRNA.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Iran umanjio značaj izraelskog napada, nije nagovijestio odmazdu

Eksplozije u Iranu, američki mediji izvještavaju o izraelskim udarima

EU priprema nove sankcije Iranu

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'