Bosna i Hercegovina     | 24.03.2020. 11:23 |

Volonteri Crvenog križa nesebično pomažu građanima

FENA Aida Kovač

SARAJEVO, 24. marta (FENA) - Volonteri Crvenog križa i u ovim vanrednim okolnostima izazvanim koronavirusom nesebično pomažu socijalno ugroženim građanima, svakodnevno noseći na kućnu adresu životne namirnice i druge potrepštine onima kojima je to potrebno.

Sekretarka Crvenog križa Kantona Sarajevo (CK KS) Enaida Višo kazala je Feni da su sa svojim općinskim organizacijama, nakon naredbe o zabrani kretanja osobama starijim od 65 godina, organizirali volontere koji im odnose hranu i ostale potrebne namirnice na kućnu adresu.  

Napomenula je da svaka općinska organizacija ima i korisnike centralne kuhinje Crvenog križa.

Dodala je da se svaki dan korisnicima nosi hrana na kućnu adresu. Osim toga, od Crvenog križa Federacije BiH dobili su određeni broj paketa hrane i higijenskih sredstava, tako da volonteri Crvenog križa i te pakete nose najugroženijima građanima, „pokucaju im na vrata kako bi im pomogli“.

Iako je trenutno vanredna situacija, Višo navodi da svaka općinska organizacija ima svoje volontere i zasad mogu pokriti sve aktivnosti.

- Ako bude još trebalo, vjerovatno će se uključiti veći broj volontera - kazala je ona.

Sekretarka Crvenog križa Općine Stari Grad Edina Mirojević je kazala da su njihovi volonteri na raspolaganju sugrađanima na području te općine.

- S obzirom na to da je na snazi zabrana kretanja za osobe starije od 65 godina, volonteri su dali svoj doprinos da pomognu tim ljudima i da im dostave topli obrok na adrese. Pored toga, naši volonteri su se stavili na raspolaganje da osobama starijim od 65 godina, kojima je to potrebnu, odu kupiti hranu, higijenske potrepštine, lijekove ili da im plate račune - navela je Mirojević.

Ona je pohvalila doprinos volontera „koji su se u ovakvim okolnostima odazvali“.

- Ovo nisu ni poplave, ni veliki snijeg, ovo je vanredna situacija, epidemija, gdje čovjek može sam sebe zaraziti. Oni su se angažovali i daju svoj doprinos da pomognu tim ljudima – istaknula je Mirojević. 

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Ministarstvo kulture i sporta planiralo izdvajanja od 12 miliona za kulturu i sport

Potpisan ugovor - Povećane plaće uposlenika kulture u Kantonu Sarajevo

Objavljen poziv za sufinansiranje naučnoistraživačkih i istraživačko razvojnih projekata u KS

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom