Svijet     | 24.03.2020. 13:34 |

UNHCR dostavio gotovo 4,4 tona potrebne medicinske pomoći Iranu

FENA Saopćenje

ŽENEVA,  24. marta (FENA) - Agencija UN-a za izbjeglice (UNHCR) dostavila je gotovo 4,4 tona potrebne medicinske pomoći Islamskoj Republici Iran u borbi protiv epidemije virusa COVID-19.

Avion Airbus A330-200 sletio je u ponedjeljak na aerodrom "Imam Khomeini" u Teheranu iz Frankfurta, s pomoći u kojima su bile maske, rukavice i esencijalni lijekovi kako bi se pomogao sistemu javnog zdravstva u toj zemlji.

Novi letovi aviona su planirani u narednim sedmicama koji će isporučiti dodatnu pomoć u lijekovima i opremi za ličnu zaštitu zdravstvenih radnika, navodi se u saopćenju iz UNHCR-a.

U Iranu se nalazi skoro milion izbjeglica koji imaju isti pristup zdravstvenim službama kao i lokalna zajednica, jer je većina zajednica 'pokrivena' nacionalnim sistemom javnog zdravstva. Bolnice i zdravstveni centri bore se, međutim, da se nose sa sve većim brojem pacijenata kojima je potrebna urgentna pomoć.

- Ta pomoć vitalna je žila kucavica za poboljšanje zdravstvene zaštite u Iranu. Mi smo solidarni s narodom Irana i potpuno smo mobilizirani da pomognemo u suzbijanju širenja COVID-19 i ublažavanju posljedica po najranjivije kategorije ljudi, među kojima su i izbjeglice - izjavio je Ivo Freijsen, predstavnik UNHCR-a u Iranu.

Virus se sada proširio na se iranske pokrajine, njih 31. Izbjeglice, od kojih većina živi zajedno s lokalnim zajednicama u selima, mjestima i gradovima, u istom su riziku od zaraze COVID-19 kao i Iranci.

- Zahvalni smo našim donatorima, posebno Evropskim operacijama civilne zaštite i humanitarne pomoći (ECHO), koji su se brzo angažirali u vezi Irana i agencija UN-a u ovom ključnom momentu - izjavio je Freijsen.

Na globalnom planu, UNHCR je tražio početnih 33 miliona dolara za jačanje pripravnosti, akcija prevencije i odgovora u bavljenju hitnim potrebama na polju javnog zdravstva izbjeglica i zajednica koje su ih primile izazvanim širenjem COVID-19 u svijetu.

UNHCR traži 9,5 miliona dolara za vanredne mjere na suzbijanju širenja COVID-19 i za podršku nacionalnim sistemima zdravstvene zaštite kojima izbjeglice imaju pristup, saopćeno je iz te agencije.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Johnson: Zastupnički dom razmatrat će američku pomoć Izraelu i Ukrajini kao odvojeni zakon

Raisi: Iran će odgovoriti na svaku akciju protiv svojih interesa

Izraelci čekaju na Netanyahuov odgovor na iranski napad

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!