FENA biznis     | 24.03.2020. 13:00 |

Raiffeisen banka upozorava na moguć phising napade

FENA Saopćenje

 

RAIFFEISEN BANKA UPOZORAVA NA MOGUĆE PHISHING NAPADE

·         Phishing napadi predstavljaju pokušaj iznuđivanja povjerljivih podataka

·         Raiffeisen banka nikada ne traži od klijenata lične podatke putem e-maila ili SMS-a

 

(Sarajevo, 24.03.2020.) – „Različiti pokušaji prevara svakodnevna su pojava na Internetu te smo bili svjedoci organizovanja lažnih nagradnih igara na društvenim mrežama, a nedavno su građani dobili i SMS poruku koja je sadržavala maliciozni link prilikom čega je korišteno ime Raiffeisen banke. Stoga sve klijente molimo da vode računa o zaštiti ličnih podataka kako bi se zaštitili od zloupotreba, te da ovakve poruke ignorišu i odmah izbrišu", izjavio je Karlheinz Dobnigg, predsjednik Uprave Raiffeisen banke.

Phishing napadi predstavljaju pokušaj iznuđivanja povjerljivih podataka od korisnika Interneta, kao što su korisnička imena, lozinke i podaci o karticama a s ciljem njihove zloupotrebe. To može biti putem lažnih e-mail-ova, SMS poruka, nagradnih igara na društvenim mrežama ili bilo kojeg drugog elektronskog kanala. Ovi napadi najčešće sadrže maliciozni link ili prilog ili pak poziv građanima da pošalju sliku svojih ličnih dokumenata. U slučaju dobivanja sumnjive poruke, savjet građanima je da ni u kojem slučaju ne dostavljaju svoje lične podatke, te ne otvaraju linkove i priloge koji se nalaze u elektronskoj poruci.

„Napominjem da Raiffeisen banka nikada ne traži od klijenata lične podatke putem e-maila ili SMS-a, a sve informacije koje banka komunicira navedenim kanalima su informativnog karaktera", istakao je g. Dobnigg.

Postoji nekoliko načina prepoznavanja phishing poruke. Naime, ovakve poruke veoma često sadrže gramatičke greške i izgledaju neprofesionalno. Prevaranti najčešće oponašaju poznate kompanije ili institucije koristeći njihov vizuelni identitet poput logotipa ili fonta ili krivotvoreći adresu pošiljatelja. Iako se može desiti da na prvi pogled phishing poruke izgledaju kao da su poslane od strane legitimne kompanije, renomirane kompanije nikada od korisnika ne traže lične podatke na ovaj način stoga je lako prepoznati da je riječ o prevari. Dodatno, phishing poruke mogu sadržavati prijetnje ili nagrade a kako bi se korisnici motivisali da što prije učine ono na što ga se navodi u poruci.

* * * * *

 

Raiffeisen BANK d.d. Bosna i Hercegovina je supsidijarno lice Raiffeisen Bank International AG, jedne od vodećih banaka u Srednjoj i Istočnoj Evropi te Austriji. 

Osnovana 1992. godine,  danas je jedna od vodećih banaka u Bosni i Hercegovini. Preko 1.300 zaposlenika Banke putem 100 poslovnica pruža usluge za oko 430.000 klijenata. Mnogobrojna, kako domaća, tako i međunarodna priznanja, kao što su priznanja renomiranih magazina Global Finance, Euromoney te The Banker, potvrda su uspješnog poslovanja Banke. Investiranje u nove tehnologije, iskusno i educirano osoblje koje se stalno usavršava, naglasak na individualnom pristupu klijentu, te uvođenje novih, savremenih proizvoda i usluga predstavljaju glavne faktore konkurentnosti Raiffeisen banke na bosanskohercegovačkom tržištu.

Raiffeisen grupu u Bosni i Hercegovini, pored Raiffeisen banke, čine, Raiffeisen INVEST, Raiffeisen CAPITAL, Raiffeisen LEASING, te RL ASSISTANCE.

Raiffeisen grupacija 130 godina kombinuje ostvarenje finansijskog uspjeha sa društveno odgovornim poslovanjem, pri čemu ekonomska, ekološka i društvena odgovornost čine jednu cjelinu, slijedeći osnovne principe društvene solidarnosti, samopomoći i održivosti koje je uspostavio Friedrich Wilhelm Raiffeisen.

 

Kontakt informacije: 

 

Raiffeisen BANK d.d. Bosna i Hercegovina
· 71 000 Sarajevo
· Zmaja od Bosne bb
· S.W.I.F.T.: RZBABA2S
· Raiffeisen direkt info: 081 92 92 92
· Fax:  +387 33 21 38 51
·  www.raiffeisenbank.ba

ZA KORIŠTENJE USLUGE FENA.BIZ KONTAKTIRAJTE MARKETING SLUŽBU: marketing@fena.ba.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Podrška Raiffeisen banke udruženjima u vrijednosti višoj od 42.000 KM

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom